Ötvenegy rövidfilm maradt versenyben a 23. Alter-Native-on

Nyolcszázhuszonkilenc benevezett kisfilmet kellett végignéznie idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál előzsűrijének, hogy eldöntse, melyek lesznek azok, amelyek bekerülnek a november 4-e és 8-a között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló szemle versenyprogramjába.

A beküldött filmek több mint fele (449) kisjátékfilm, animáció, dokumentumfilm és kísérleti film kategóriában pedig szinte azonos számú alkotás érkezett. Ha az országok szerinti eloszlást vesszük figyelembe, akkor a legtöbb filmet Németországból nevezték, de szép számban érkeztek alkotások Iránból, Spanyolországból és Oroszországból is. A Durst György producer (Magyarország), Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Schneider Tibor rendező-operatőr, Marcel Ţintar film- és színházi rendező és Berecki Beáta-Hajnalka filmkritikus, a Filmtett és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház marketing-menedzsere alkotta zsűri négynapi filmnézés után választotta ki azt az 51 alkotást, amely bekerül a hozzávetőlegesen 11 órás versenyprogramba. Döntésük értelmében 26 kisjátékfilmet, 15 animációt, 7 dokumentumfilmet és 3 kísérleti filmet nézhet majd meg a fesztivál közönsége. A versenyben maradt alkotások 22 országból érkeztek. A legtöbb ezek közül Magyarországot (7), illetve Franciaországot (5) képviseli. Érdekességként: több éve nem volt már példa arra, hogy a versenybe került alkotások számát tekintve Magyarország listvezető legyen, de arra sem, hogy Spanyolországot egyetlen rövidfilm se képviselje az Alter-Native-on.

A beválogatott filmek listája megtekinthető lesz a szervező Maros megyei MADISZ weboldalán.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?