Fiatal erdélyi képzőművészek a Balassi Intézetben

Multimédiás és jazz-projektes hangulatban nyílt meg Bukarestben az elmúlt hétvégén a 80 x 80 TAG (Transylvanian Art Group) képzőművészeti csoportosulás kiállítása. Az eseménnyel kapcsolatosan a befogadó intézmény, a Balassi Intézet–Bukaresti Magyar Intézet igazgatója, Kósa András László arról számolt be a Maszolnak: a 80 X 80 című tárlat a negyedik állomásához érkezik Bukarestbe, a brüsszeli és stuttgarti Balassi Intézetet és Csíkszeredát követően.

„Mindig is támogattuk az erdélyi képzőművészek bemutatkozását Bukarestben, illetve intézményünk hálózatán keresztül a világban" - mondta az igazgató. Mint részletezte, a jobbára csíkszeredai képzőművészekből álló TAG-csoporton kívül a sepsiszentgyörgyi központú Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) is partnerként vesz rész.

A Bukarestben október 20-ig látogatható tárlat anyagának érdekessége, hogy minden művész egységes képmérettel – 80 x 80 cm – , ám változatos technikával készült munkáit vonultatja fel. A tárlatanyag Brüsszel és Stuttgart után Csíkszeredában is látható volt a Csíki Székely Múzeum társszervezésében, a Balassi Intézet igazgatója elmondása szerint a bukaresti megállót Pozsony és Bécs is követi.

A bukaresti tárlatnyitón a kiállítókat és megjelenteket a házigazda-igazgató köszöntötte, majd Csillag István képzőművész mutatta be társait és a 2011-ben alakult képzőművészeti csoportot, a TAG-ot, valamint a kiállítás koncepcióját.

A TAG egy látszólag baráti alapú szerveződés, melynek magját a Nagy István Zene és Képzőművészeti Líceum 1994-ben végzett diákjai alkotják. Mindannyian  más-más kifejezésmóddal élve, eltérő eszközökkel építkezve hozzák létre sajátos világukat. A kiállító művészek közül a tárlatnyitón jelen volt Csillag István mellett Bíró Zsuzsanna, Csillag Imola, Fazakas Barna, Fazakas János László és Szentes Zágon, további kiállítók: Bartis Elemér, Kovács Imre, Vorzsák Gyula.

 „Mivel az intézetünk kiállítótere nem túl nagy, a 80 x 80 projekt alkotói pedig  fejenként 3-3 munkával vannak jelen a koncepció szerint, minden munka nem fért ki, hanem a tárlatnyitón az udvarunkon vetítettük ki az összes munkát, ehhez pedig a DNS borszéki zenekar soft jazz standards programmal szórakoztatta a közönséget" - mondta az igazgató.

A rendezvényen továbbá a TAG csoportot működtető For Fun Egyesület elnöke, Bodó István is rámutatott: éppen egy hasonló tárlatnyitón fogant meg a TAG-ötlete, így még Bretter Zoltán igazgatósága idején létrejött a kapcsolat a Balassi Intézettel Bukarestben.

Kósa András László igazgató jelezte, míg az EMŰK projektben nemrég Román Viktor szoborkiállításának és Plugor Sándor grafikai tárlatának adtak teret, közelebbről a marosvásárhelyi Csatlós Levente, valamint novemberben a kolozsvári Kuti Botond fog bemutatkozni Bukarestben.

 

Kimaradt?