Mozi-koncertre várja közönségét a kolozsvári Filharmónia

Valóságos kulturális ínyencséggel kedveskedik közönségének a kolozsvári Transilvania Filharmónia: pénteken este 7-től egy 1929-ben készült némafilm alá szolgáltat zenei aláfestést az intézmény nagyzenekara. A mozi-koncert a Német Kulturális Központ / Goethe Zentrum támogatásával jöhet létre.

Georg Wilhelm Pabst 1929-ben készítette el a Pandora szelencéje (Die Büchse der Pandora) című némafilmjét, amelyhez korának legvonzóbb femme fatale-ját, Louise Brooks színésznőt bízta meg a főszereppel.

Brooks (képünkön) karaktere, Lulu egyik férfit a másik után dönti romlásba, mindezt úgy, hogy a néző számára sem egyértelmű: szándékosan, romlottságból vagy öntudatlanul teszi-e tönkre áldozatait. Pabst a női szexuális vonzerő előtt hajtott fejet ezzel a mozijával. Rendezésében Louise Brooks keresztülhúzta korának tabuit, természetes, felszabadult játékára a kor filmművészetében nem volt még példa. A filmet előbb csak a fiatalok számára nyilvanították károsnak Németországban, a nemzetiszocialisták (Hitler) hatalomra jutásakor pedig teljesen betiltották vetítését.

A Pandora szelencéjét így évtizedekre elfelejtették, eredeti zenéjének kottája elveszett. A Goethe Intézet 2013-ban kérte fel Dominik Schuster német zeneszerzőt, hogy írjon nagyzenekari kompozíciót a film aláfeséseként.  Schuster zenéje frisseséget és modernséget ad a 86 éves történetnek, amelyben Lulu boldogságkeresésének drámaiságát húzza alá a zeneszerző.

Az új zenei aláfestéssel világpremierként a bukaresti Ateneumban mutatták be a filmet tavaly. A pénteki, kolozsvári mozi-koncert lesz a produkció második előadása. A kolozsvári filharmonikusokat a Hamburgból érkező Stefan Geiger fogja vezényelni, aki 2013 nyarán a Sétatéren az Achmed herceg kalandjai című animációs film zenekari kíséretét is vezényelte.

A jegyek teljes ára 20 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej, vásárolható a Béke (Lucian Blaga) téri jegyirodában (a Diákművelődési Ház - "Studház" bejáratánál). A koncert helyszíne az Egyetemiek Házának (E. De Martonne utca 1.) Auditorium Maximum terme.

A Pandora szelencéje című mozi-koncert pénteken, szeptember 25-én este 7-kor kezdődik. 

Kapcsolódók

Kimaradt?