Román Viktor: a szobrász, aki az ősi tárgyakból alkotott modernet

Mana Bucur, a Képzőművészek Országos Szövetségének Maros megyei elnöke, Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója, városi tanácsos és Román Elemér, Román Viktor testvére nyitotta meg azt a kiállítást a marosvásárhelyi Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben, amely két hétig látható és, amely Román Viktor szobrászatának egy részét mutatja be.

Sokkal nagyobb népszerűséget érdemelne, mint amit kap – hangsúlyozta Román Elemér, aki úgy érzi, hogy még mindig nem elég nagy az érdeklődés testvére, Román Viktor szobrászata iránt. Holott külföldről folyamatos visszajelzéseket kap, úgy értékelik, hogy maradandót alkotott. „Bartók Bélához hasonlítják, azokból a régi tárgyi emlékekből indult ki, amelyekkel gyerekkorában találkozott” – hangsúlyozta a testvér, aki ezzel a tárlattal is azt szeretné, ha közelebb kerülne Román Viktor művészete a nagyközönséghez.

Román Viktor 1937-ben született Homoródszentmártonban, földműves családban. Édesapja volt a falu hentese, aki az udvarukon vágta az állatokat, így a véres látvány örökre belevésődött Román emlékezetébe, és számos későbbi szobrában jelent meg a halál gondolata. Hatéves korától agyagból állatfigurákat készített, és azokat a falusi vásáron árulta. A tehetséges fiút szülei a marosvásárhelyi művészeti iskolába íratták, de a nyári szünidőket továbbra is otthon töltötte, és a gazdaságban dolgozott.

Modern szobrász volt, aki az ősi tárgyakból alkotott modernet – hangzott el a megnyitón. A kiállított alkotások, fa- és fém kisplasztikák, a falusi gazdaságokban használt munkaeszközöket idézik: eke, villa, gereblye stilizált változata látható többek közt.

Soós Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ számos városában áll Román Viktor-szobor, Marosvásárhelyen nincs köztéri alkotása. “Nem ígérem, hogy lesz hamarosan Román Viktor-mű Marosvásárhelyen, de támogatom a létesítését” – mondta Soós, aki szerint valószínűleg Párizsban jobban értékelik a művészetét, mint itthon. 

Kimaradt?