Luc Bessonnak nincs kedve Magyarországon forgatni, mégis rákényszerülhet

Amennyiben nem részesülhet a franciaországi filmes adókedvezményekből, Luc Besson Magyarországon forgatja következő filmjét, a Valerian című tudományos-fantasztikus képregény alapján készülő sci-fi akciófilmet. Ezt maga a francia filmrendező-producer mondta az RTL francia kereskedelmi rádiónak hétfő este adott interjúban.

A Lucy című akcióthrillerrel kasszasikert aratott francia filmes jelenleg az európai filmművészet legnagyobb költségvetésű akciófilmjét készíti elő. A 170 millió euróból készülő Valerian főszerepeit Dane DeHaan, Cara Delevingne és Clive Owen alakítják. A rendező maga írja a forgatókönyvet, felesége, Virginie Besson Silla producerként jegyzi a munkát Besson produkciós és forgalmazó cégének képviseletében. A még idén elkezdődő forgatás várhatóan fél évig tart és ezer embernek biztosít munkát.

Besson attól tart, hogy kénytelen lesz a filmet Magyarországon forgatni, miután nem részesülhet a francia filmes adókedvezményekből.

„Jeleztem a (francia) illetékeseknek, mert tényleg Franciaországban szeretném megcsinálni. De van egy kis probléma: az adókedvezmények. Franciaországban 20 százalékosak a francia filmek és 30 százalékosak a külföldi filmek számára. De én angolul forgatok, így francia filmként nulla százalék jár nekem. De külföldi filmként is nulla százalékot kapok, mert a producer francia. Jogi csapdában vagyok" – mondta Besson az interjúban.

Amennyiben a jogi probléma miatt nem megoldható a forgatás, a rendező saját szavai szerint „valószínűleg Magyarországon" forgatja a filmet, ahol megközelítőleg 35-40 százalékos adókedvezményben részesülhet.

„Szeretem a hazámat, de 15-20 millió egy kicsit sok ... Ha Franciaországban nem tekintenek minket egy normális amerikai stúdiónak és nem részesülhetnünk a többiekhez hasonlóan a kedvezményekből, nem fogunk tudni Franciaországban forgatni, ez biztos" - hangsúlyozta.

„Ez bosszantó. Egyáltalán nincs kedvem Magyarországon forgatni. A hazámban szeretnék forgatni, francia stábbal. Közel ezer munkahelyről van szó, amit nem szeretnék külföldre vinni. De adókedvezmény nélkül nem tudom megcsinálni a filmet. Ez egyszerűen anyagilag nem lehetséges ... Nem vagyok sem optimista, sem pesszimista. Készítem elő a filmet, és remélem, minden megoldódik" – tette hozzá.   

A Valerian jövőben játszódó történetében DeHaan űr- és időutazót alakít, tipikus szuperhőst, partnere, Delevingne pedig vörös hajú társát, a rendkívül intelligens Laurelinét játssza. A produkció bemutatását 2017 nyarára tervezik. Az 1967-től Pierre Christin és Jean-Claude Mezieres által rajzolt és írt Valerian című képregényt, amelynek kalandjaiból gyűjteményes kötet is született, világszerte 21 nyelven több mint tízmillió példányban adták el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?