Szentimrei Judit néprajzi szakírótól búcsúzik az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megrendülve hajt fejet Szentimrei Judit, a XX. századi erdélyi és a moldvai magyar népi kultúra klasszikus kutatója, a Kriza János Néprajzi Társaság alapító tagja előtt, kegyelettel emlékezik mindarra, amit az elhunyt Szentimrei Judit több évtizedes munkássága jelentett az erdélyi magyarság, közösségi életünk számára - írja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nekrológjában. 

Megrendülten fogadtuk a hírt: elhunyt Szentimrei Judit, a XX. századi erdélyi és a moldvai magyar népi kultúra klasszikus kutatója, a Kriza János Néprajzi Társaság alapító tagja.

Kolozsvárott született 1921. május 19-én, tanulmányait Kolozsváron, Budapesten és Helsinkiben végezte. 1940-től a Kós Károly által tervezett sztánai műtermében dolgozott és tanított. 1941 és 1944 között a kalotaszegi háziipar szakmai felügyelője és irányítója volt. 
1945-1946-ban a kolozsvári Állami Leánygimnázium tanára. 1946-tól az Iparművészeti Szövetkezet alapítója és bedolgozó tagja volt. 1950 és 1974 között a  kolozsvári Képzőművészeti Főiskola tanára. Már 1940-től számos hazai és külföldi kiállításon vett részt munkáival. 1955 és 1989 között a Dolgozó Nő, utána a Családi Tükör folyóirat szerkesztője, az 1970-es évektől a RTV bukaresti magyar szerkesztőségének tudományos tanácsadója. 

Első önálló munkája (Székely festékesek, Bukarest, 1958), melyben a székelyföldi, gyapjúból szőtt, színes festékesek motívumait és technikáit foglalta össze, magyarul és románul is megjelent.

Meghatározó szerepet vállalt a Román Tudományos Akadémia művészettörténeti osztályának dr. Kós Károly által vezetett kutatási programjaiban. Dr. Kós Károly, Szentimrei Judit és dr. Nagy Jenő négy tájegység etnográfiai szintézisét jelentették meg a Kriterion Könyvkiadónál. A négy kiadvány (Kászoni székely népművészet. Kriterion Könyvkiadó,1972; Szilágysági magyar népművészet. Kriterion Könyvkiadó, 1974; Kis-Küküllő vidéki magyar népművészet. Kriterion Könyvkiadó, 1978; Moldvai csángó népművészet. Kriterion Könyvkiadó, 1981) a romániai magyar néprajztudomány klasszikus értékű alkotása.

A kolozsvári szerzőhármas még egy mezőségi és egy torockói kötet megjelentetését is tervezte. Ebből az alapkutatásból született meg Szentimrei Judit következő, nagy sikerű publikációja (Széki iratosok. Kriterion Könyvkiadó, 1982). A torockói szintézis csak 1989 után jelent meg (dr. Kós Károly - Szentimrei Judit - dr. Nagy Jenő - Halay Hajnal - Furu Árpád: Torockói népművészet. Kriterion Könyvkiadó, 2002).

Szentimrei Judit a Magyar Néprajzi Társaság tiszteletbeli tagja volt, az 1989-es rendszerváltozás után cselekvő részt vállalt az Orbán Balázs Társaság, a Magyar Filológiai Társaság, a Romániai Képzőművészeti Szövetség és a Barabás Miklós Céh tevékenységében. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kegyelettel emlékezik mindarra, amit Szentimrei Judit több évtizedes munkássága jelentett az erdélyi magyarság, közösségi életünk számára. 

Azzal a reménnyel hajtunk most fejet gazdag életpályája előtt, hogy közösségi és szakmai elkötelezettségét méltó módon át tudjuk örökíteni az új nemzedékekre. 
Vigasztalódást gyászoló családjának!
Áldott és örök legyen az emléke!

Kimaradt?