Kultivál: hat magyar régió tartós közössége

Angela Merkel néhány éve az ifjúsági munkanélküliségről hozott létre konferenciát, azzal a fő témával, hogy miként lehet Európában tartani a fiatalokat, a fiatalság tehát egy fontos kérdést jelent a kontinensen - mondta el szombat este Kolozsváron, a Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál zárógáláján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Mint kiemelte, a fiatalok pár éve megszállták Madridot, és bár Magyarország nem áll ennyire rosszul , kérdés, hogyan is lesz Európa keleti felében. "Hol jó, hol szép, hol érdemes magyarnak lenni, de sokszor kerül szembe az egyéni boldogulás és az, hogy miként marad életben a helyi közösség" - fogalmazott a miniszter. Európában szerinte nem sok értelme van az ellen beszélni, hogy a külföldön szerencsét akarnak próbálni a fiatalok, de meg kell teremteni a lehetőségeket arra, hogy helyben maradjanak.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke azt emelte ki, hogy az EMKE a magyarok számára fontos programot támogatott, hiszen határon kívüli és belüli fiatalok itt beszélhetik meg, mi az, amiben mást akarnak, illetve itt alakíthatják ki  a múltban megszűnt természetes kapcsolatokat.

Az RMDSZ támogatja az "örökífjú" EMKÉ-t, jó lehetőség volna ugyanakkor, ha a szórványban is létrejönnének az egyesület által működtetett Magyar Házakban hasonló rendezvények – hangoztatta Hegedüs. Kiemelte, az RMDSZ-nek támogatnia kell az ilyen kezdeményezéseket, ugyanakkor ösztöndíjjal és más típusú támogatásokkal honorálják azokat az embereket, akik tesznek a közösségért.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere arról beszélt,  hogy Kolozsvár a továbbtanulni vágyó magyar fiatalok célvárosa, több évszázados hagyomány szerint a nevelés, tanulás városa. Emlékeztetett: Kolozsvár az Európa Ifjúsági Fővárosa címet egy lelkes csoportnak köszönhetően nyerte el, akik komoly munkát végeznek egész évben. Kiemelte, a Kultivál hat magyar régió tartós közösségé, hosszútávú hálózatok kötőszövetévé teszi a résztvevőket.

Szémán Péter EMKE-elnök, a Kultivál főszervezője rávilágított, amikor már úgy tűnt néha, hogy nem sikerül tető alá hozniuk a rendezvényt, néhány lelkes fiatal azt mondta, nem fogja feladni. Bejelentette, a muravidéki vendégek felvállalták, hogy jövőben ők szervezik a fesztivált - így aztán jövőben versenghetnek Kolozsvárral, hogy ki lesz a Kultivál házigazdája.

A Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivált öt év után idén szervezték meg újra, ezúttal Kolozsváron. A programsorozat célja, hogy a különböző magyarlakta régiók tagjai egymás tevékenységével, problémáival ismerkedjenek. A rendezvény kolozsvári eseményeiről itt számoltunk be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?