Táncosokat boronálnak össze a gyergyói Hóvirág Néptánctalálkozón

Tizennégy éve szervezkednek találkozók szintjén is Gyergyószentmiklóson, és augusztus 21– 23 között hetedik alkalommal szervezik meg a Hóvirág Néptánctalálkozót a névadó együttes tagjai és segítőik.

A gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptáncegyüttes a somorjai, szigetszentmiklósi és kiskunmajsai testvérvárosok néptánccsoportjaival közösen ünnepeli több mint negyvenéves fennállását. A Hóvirág Néptánctalálkozó viszont ennél jóval nyitottabb - véli Szász Ferenc, a házigazda együttes egyik vezetője.

Mint elmondta, igazi nemzetközi fesztivál lesz idén, mivel első alkalommal köszöntheti városukban a somorjai táncosokat, akikkel már két éve ápolnak testvérvárosi kapcsolatot. Ugyanakkor jelen lesznek a a fesztivál elmaradhatatlan vendégei a kiskunmajsai Mayossa táncegyüttes tagjai is, aki egyszerűen első kiadástól visszajáró fellépők.

„A meghívott együttesekket próbálunk összeboronálni: 120-130 vendlgtáncosra számítunk, akikkel együtt a Hóvirág 156 tagja majd szekerekkel fogja hívogatni táncba a városlakókat” - mondta Szász Ferenc.

Mint jelezte, a közel négyhónapja elkezdett szervezés során  bennsőséges programelemeket, összeboronáló csapat-gyakorlatokat is beiktattak a programba: ilyen lesz a csapatépítő beszélgetés-sor, játékok, vagy a gyergyói művelődési ház belső udvarán, esténként sorra kerülő, vetítéssel egybekötött élménybeszámolók sora.

A fesztivál programjában az augusztus 21-i pénteki nap együttesek ismerkedéséről, élménybeszámolóiról fog szólni.

Szombaton tíz órakor, a művelődési ház előtti téren közel százharminc fiatal kerekedik táncra, lovasszekerekkel vonulnak fel a főtérre, majd a zöldségpiac és tűzoltóság előtt is ízelítőt adnak tánctudásukból. A déli harangszókor nyitják a meg hivatalosan a találkozót.

Este hét órától a művelődési ház nagytermében Az eladott lány című táncjátékot tekinthetik meg a Mayossa táncegyüttes előadásában.

Vasárnap a közös hálaadás jegyében ünnepi szentmisén és Istentiszteleten vesznek részt az együttesek. Este, szintén hét órától, a gálaműsor keretén belül valamennyien színpadra állnak.

Mindkét este kilenc órától táncházba várják a velük ünneplőket. A talpalávalót ezúttal is Bartis Zoltán és zenekara fogja húzni.

A rendezvény főtámogatói a Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány.

Kimaradt?