KisebbségID: slammerek az identitásról, Kézdivásárhelyen

Augusztus 6 és 8. között szervezi meg a Neoforum Egyesület Kézdivásárhelyen az kisebbségID rendezvénysorozatot. Hazai és magyarországi slammerek biztosítják a szövegeket, holland együttes a talpalávalót, workshopot szerveznek, kötetet mutatnak be.

Augusztus 8-án, délután fél 6-tól mutatják be Horváth Benji Beatcore című, második kötetét a kézdivásárhelyi Jazz Café udvarán, este 7 órától pedig kezdődik a slam-est.

Az eseményen két magyarországi slammer lép fel, Horváth Kristóf „Színész Bob” és Tunyogi Imre, Erdélyből Dimény-Haszmann Árpád, Sárkány Tímea, Horváth Benji, Győrfi Kata és Müller Heni. Ezt követően a 3 Times 7 holland jazz-trió koncertezik.

A rugalmas, elsősorban költészettel, önkifejezéssel, némi színjátszással foglalkozó workshopokra 30 lej a belépő, a többi esemény ingyenes.

Cserei Zoltán, a Neoforum Egyesület vezetője a maszol.ro-nak elmondta, meglátásuk szerint az identitásunk valahol el lett rontva, elsősorban kisebbségi kontextusban vizsgálva. Két végletet látnak: "vagy azt is megtagadjuk, hogy Székelyföldön élünk, vagy a horgászbot végére tűzzük az Árpád-sávos zászlót", fogalmazott. "Egészséges kisebbségi identitásra volna szükség, ezekről beszélni kell, az esetleges sebeket bátran fel kell tépni", tette hozzá Cserei Zoltán.

Véleménye szerint ugyanakkor ellentmondás, hogy a Székelyföldön többségben élő, országos szinten kisebbségnek számító magyarok rosszul bánnak az egyéb kisebbségekről, legyen szó romákról, melegekről például.

Az egyesület vezetője azt is megjegyezte, hajlamosak vagyunk régi költők istenítésére, pedig, miközben bálványozzuk Petőfit, az ő apja is aggódott, hogy miért lett éppen vándorszínész a fia: "ilyen szempontból a mi meghívottaink hasonlítanak ezekre a költőkre", mondta.

Kimaradt?