Rangos fotókiállítás a csíki Megyeháza Galériában

Szerdán délután számos fotós és tárlatlátogató jelenlétében nyílt meg a csíkszeredai Megyeháza Galériában a XIV. Magyar Nemzetközi Fotóművészeti Kiállítás.

A Magyar Nemzetközi Fotóművészeti Kiállítást először 2001-ben szervezték meg. Azóta a Magyar Fotóművészek Világszövetsége szervezésében ez a kiállítás évente összefogja a magyar fotóművészeket. 2003-tól ugyancsak ez a kiállítás zárja minden évben a Magyar Fotográfia Napját ünneplő eseménysorozatot.

A házigazda Hargita Megye Tanácsa részéről Kinda Jolán menedzsment-vezérigazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket, és felkérte Kovács László Attilát, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnökét, hogy ismertesse a kiállítás célkitűzését és az aktuális pályázati kiírást.

Kovács László Attila sepsiszentgyörgyi fotográfus elmondta: a tárlat célja bemutatni és népszerűsíteni mindazon magyar alkotók munkásságát, akik a Kárpát-medencében vagy azon túl gazdagítják az egyetemes fotókultúrát, ugyanakkor művészi tevékenységükkel kapcsolatot teremtenek a különböző országok, népek és kultúrák között. Életkortól és foglalkozástól függetlenül bárki pályázhat, aki magyar állampolgár, vagy magyar nemzetiségűnek vallja magát, bárhol is él a nagyvilágban. Az idei pályázatra augusztus 8-ig lehet benevezni, bővebb információkat találnak erről a Magyar Fotóművészek Világszövetségének honlapján.

„A szakmai szempontok mellett jelkép értéke is van a kiállításnak, hiszen különböző országokban élő, a fotókulturális nemzeti örökséget gyarapító magyar alkotók műveit sorakoztatja fel, immár tizennegyedik alkalommal, így nagy öröm számunkra, hogy végre Csíkszeredában is kiállíthatjuk a több mint 1300 fotó közül a zsűri által kiválasztott ötven alkotást” – fogalmazott Kovács László Attila.

A csíki Megyeháza Galéria Románia egyetlen olyan kiállítótere, amely egész héten, a nap huszonnégy órájában látogatható. 

Kimaradt?