Európa kulturális fővárosa akar lenni Marosvásárhely

Európa kulturális fővárosa szeretne lenni 2021-ben Marosvásárhely – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Dorin Florea és Ciprian Dobre. A polgármester és a megyei önkormányzat elnöke a Kultúrpalota Tükörtermében ismertette a pályázatot, amelynek iratait október 10-ig kell benyújtani, és aminek előzsűrizése november 1-én zajlik le. A végleges döntés időpontja 2016. szeptembere.

Marosvásárhely egy görögországi várossal alkotna párost, ha elnyerné az Európa Kulturális Fővárosa címet, ez pedig nagy megtiszteltetés lenne a számára – mondta Ciprian Dobre. A megyei önkormányzat elnöke arról is beszámolt, hogy Szovátával és Segesvárral együttműködve készítik a projektet, amelyhez bárki, magánszemély, intézmény, civil szervezet hozzáteheti azt az értéket, amellyel támogatni tudná.

Dobe a multikulturalitás, a sokszínűség fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy románok, magyarok és cigányok együtt eredményesebbek lehetnének, mint azok a városok, ahol ennél kevésbé színes az etnikai paletta. Ezt hangsúlyozta Dorin Florea is, aki úgy vélekedett: „ha mi együtt megyünk, románok, magyarok és cigányok, többen vagyunk, mint az oltyánok”.

Marosvásárhely a cím elnyerésében felhasználná a korábbi kulturális fővárosokkal, például Péccsel ápolt kapcsolatait is. A magyarországi települése a zsolnai kerámia révén áll partneri viszonyban a várossal. Kecskemét, mint testvérváros, illetve mint a szecesszió másik jelentős települése is szóbajöhet, ahogy a német, vagy az angol testvételepülések is. Segesvár a szász kultúrjavakkal, történelmével, Szováta az egyedülálló gyógyfürdőjével, a Só útjával kapcsolódik be a projektbe.

Korábban még szó volt a Sepesiszentgyörggyel történő együttműködésről is, de az abbamaradt. A polgármester újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy azért történt így, mert a háromszékiek a Székelyföldet akarták elsősorban kiemelni a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó elképzeléseikben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?