Modern vándorszínészek gyülekeznek Végváron

Második évadát kezdi a Bánsági Vándorszínház. Pénteken, július tizedikén profi és amatőr színészek, színésztanoncok költöznek ki a Temes megyei Végvárra, hogy nekifogjanak a három hetes próbának. Augusztus elsejétől pedig megkezdődik a turné, amely során 15 olyan Temes és Arad megyei településre viszik el produkciójukat, ahol az emberek majdnem soha nem látnak színházi előadást. A projektről annak ötletgazdáját, Aszalos Géza színészt kérdeztük.

A Bánsági Vándorszínház első, tavalyi évada után azt a következtetést vonta le a csapat, hogy érdemes és kell folytatni ezt a nem mindennapi projektet. Mit fogtok másként csinálni, mint tavaly?

A 2014-es év minden szempontból nagyon fontos volt, hiszen sikerült megvalósítani egy olyan elképzelést, amelynek ötlete még évek óta foglalkoztat. Én kétszer is részt vettem a Vajdasági Tanyaszínház nyári turnéján, és amikor másodszor hazatértem, eldöntöttem, hogy megpróbálok egy hasonló programot elindítani a Bánságban.Tudtam, hogy nem lesz könnyű, hiszen ők már közel négy évtizede csinálják. És szerencsémre a tavaly olyan segítő társakra találtam, akik láttak fantáziát egy ilyen nyári projektben. Így született meg a Bánsági Vándorszínház. Az előadást tizenhétszer játszottuk le 17 nap alatt, 17 különböző településen. És a rengeteg nehézség ellenére úgy döntöttünk, hogy ezt mindenképp folytatni kell. Úgy érzem, rengeteget tanultunk a hibákból, és persze a sikerekből is. Olyan tapasztalatokra tettünk szert, amelyekkel az idén már kicsit könnyebben tudunk nekivágni a munkának.

Kik vesznek részt a társulatban? Nehéz színészembert találni, aki a nyara egy részét munkára áldozza?

A társulat nem állandó , de vannak visszatérő személyek. Az idei csapatban vannak olyanok, akik a tavaly is részt vettek, és természetesen vannak újak is. A legfontosabb szempont a társulat összeállításában az idén is a továbbtanulás, a fejlődés volt. Éppen ezért a csapatban van színész, főiskolás, bábszínész és amatőr diákszínjátszó is. Így mindenkinek megadatik a tanulási, tapasztalatszerzési lehetőség. Jelentkező minden évben sok van, de persze nagyon nehéz egyeztetni, mivel egy olyan programról van szó, amely az embernek majdnem egész nyarát kitölti.

Bővül a helyszínek listája a tavalyi évhez képest?

A vándorszínház jelleget megtartva a bázis idén a Temes megyei Végváron lesz, és innen indul majd a csapat a  turnéra, ami az idén 15, Temes és Arad megyei települést foglal magába. Mivel az anyagi forrásaink eléggé korlátozottak (mint minden kulturális projektnek mifelénk), nem sikerült bővíteni a települések számát. De szerencsére az idén is vannak támogatóink. Itt elsősorban a DRI - re, vagyis a Románia kormányának  Etnikumközi Kapcsolatokért felelős Hivatalára gondolok, akik az idén is támogatják a projektet, valamint a Bánsági Közösségért Egyesületre. Továbbá partnerünk a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, akik infrastruktúrával támogatnak. Sajnos a költségvetés így is eléggé szűkös, de megpróbálunk abból gazdálkodni, ami a rendelkezésünkre áll.

Tavaly Plautus komédiáját, a Casina című darabot vittétek színre, Mátyás Zsolt átdolgozásában. Idén mivel készültök?

Petőfi komikus eposzával, A helység kalapácsával próbáljuk belopni magunkat a közönség szívébe. Nagyon sokan jeleztek vissza a tavalyi turné után, hogy visszavárnak, és sok felkérést kaptunk új helyszínekről is. Mivel olyan településekre próbáljuk meg eljuttatni a  magyar kultúra egy kis szeletét, ahová hagyományos kőszínházi társulat soha, vagy csak nagyon ritkán nem száll ki, fontosnak tartottuk a darabválasztásnál, hogy ismert, egyszerű, de  ugyanakkor szórakoztató és színvonalas előadást hozzunk létre. A csapat már megvan, javában folynak az előkészületek, a díszlet legyártása, a jelmezek elkészítése. Július tizedikén kiköltözünk a bázisra, és teljes gőzzel elkezdődik a Bánsági Vándorszínház második évada.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?