Családi jazz-est Csíkban: Luiza Zan és a Sárik Péter Trió

„Szép jó estét kívánok!” – köszöntötte magyarul közönségét július 3-án este Csíkszeredában Luiza Zan. És ez így is lett: a Sárik Péter trióval Luiza a saját dalainak vadonatúj összeállítását premierként kínálta a csíkszeredaiaknak.

Szinte lélegezhető volt a jazzmuzsika Csíkszeredában péntek este, legalábbis az Ólommadár teraszán. a műfaj kedvelőinek minden generációból összegyűltek a hívei, s amikor kis, mályvaszínű, horgolt kalapkájában Luiza Zan a pici kerti színpadra lépett, még csak sejteni lehetett, a Sárik Péter interjúból: „koktél” is lesz.

Felvezetőjében a kétszeres Fonogram-díjas Sárik jelezte: „valahogyan mindig” a premierek színhelyévé lesz Csíkszereda számára, hiszen az ismert slágerek jazz-átiratait tartalmazó albumok projektjét, a Jazzkívánságműsor-t is ide hozta el először koncertezni a Sárik Péter Trió.

Luiza Zan zeneszerző – a Sárik Péter Trió „hangján”

Izgalomteli várakozást keltett a nádfonatos Ólommadár-teraszon Sárik Péter bejelentése, hogy teljes egészében a Luiza Zan által írt dalokat játsszák el, és tényleg teljesen premierben: mint mondta, kedden-szerdán „próbálták össze” Budapesten, és most először hangzik el közönség előtt.

A bejelentéstől kapott egy lágy, zeneszerzői aromát az este: ekkor tudatosult bennünk, hogy a jazz-slágerek helyett most valami egészen különlegesnek, kivételesnek örülhetünk. Hogy, voltaképpen Luiza Zan, a zeneszerző szólal meg a Sárik Péter Trió „hangján”.
És, nem elhanyagolandó részlet: mi, a csíki közönségük, vagyunk a „tesztelők”.

Ami ezután hangban következett, valóban a jósolt „koktél” lett: altatódaltól a hórá-ig ragadott magával. Ebbe még a szabadtéri asztaloknál hangoskódra szisszegtetők közjátéka is harmonikusan beleillett.

Családi koncert-íz

Mint az Sárik Péter is felvezette: Luiza a saját családja tagjainak komponálta szerzeményeit. Luiza Zan ezt úgy magyarázta el a közönségnek: édesanyja halála után fogott hozzá az emlékére születő daloknak, ami nagymamája emlékét is előhívta. Így alakult, hogy az elhunyt családtagjai iránti szeretet, és, ezt folytatóan, az őt jelenleg körülvevő szerettei iránti érzések a dalok gyökere. Például nagyobbik kislánya, is, a csíki koncerten is jelenlévő Eva-Luna – avatta be a közönséget Luiza.

A kora hajnaltól úton levő zenészcsapat ezen túlmenően igazi családi hangulatot adott. Az, ahogyan egymásra figyelve váltogatták a szólókat. Az, ahogyan egy-egy begerjedő hangszerre reagálva a profizmuson túl is átlendültek, kedvesen mosolyogva egymásra.
Persze, egy kocsmaterasz béli koncert nagy hátránya: ha nincs kivetítő, alig láthatni az énekes és társai arcjátékát – nem mint az alábbi, megrázó klipben, melyen Luiza Zan Florin Piersic jr.-ral szerepel -, úgyhogy Csíkban egyszerűen érezni lehetett: ők, Sárik Péterékkel, egy összeért család együtt.

A csíki közönséget a Luiza személyes világa szippantotta fel július 3-án: régi fényképek, fűben járás élménye, papírhajók inspirációjához angol és román nyelvű szövegekkel.

Össz-érzetben fogalmazva: minden „családtag” virtuóz szólójával, együttesen ölelte át Csíkszeredát. Július 4-és 5-én műsoruk a Bukaresti Jazz Fesztivál programjában is meghallgatható.

Luiza Zan a kortárs román jazz egyik leg-egzotikusabb jelenségének tartja. Hároméves korától énekel, 4 éves korában már a „Haza Sólymai” versenyén nyert díjat. Ő volt 2008-ban a legelső kinevezett, egyetemi vokál-jazztanár Romániában, majd 2010-ben újból tanára lett a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének. Díjai közül a nemzetközi szakmában legjelentősebb a Shure Jazz Voice Competition II. díja a Montreux-i jazzfesztiválon, mely Európa egyik legrégebbi jazzfesztivála, és világszinten rangot jelent. 2004-ben nyert I. díjat az Aranyszarvas Fesztivál előadói szekciójában a Slang együttessel – itt vált ismertté a nagyközönségnek. A 2012 tavaszán szervezett Jazz Gálán a „2011-es Év Zenésze” díjat kapta.

Zeneszerzőként a „Carambol”, „Circul Vesel” és „Maria” filmek zeneszerzőiként ismeri a szakma, de a Radu Afrim „Năpasta” előadásának egész zenéjét ő játssza, sőt, fel is lép a Román Nemzeti Színházban sikert arató előadásban.

Mivel, mint többször nyilatkozta: számára a szeretet, nem a pénz fontos, turnéihoz kis költségvetéssel, s a sajtósokkal való személyes kapcsolataival épít közönségfigyelmet - nincs állandó médiatámogatója. Mivel ért magyarul, és meg is tudja értetni magát zenésztársaival – kapcsolata a Sárik Péter Trióval e tekintetben is ideálisnak mondható.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?