A Mária-kegyszobor az idei zsögödi alkotótábor témája

Július 4.-én kezdődik a Zsögödi Nagy Imre Alkotótábor, amelyet a Hargita megyei Családi Elhelyező Központok Szövetsége, a Csíki Székely Múzeum és Nagy Imre Képtára szervez. A tábor 11.-éig tart, helyszíne a zsögöfürdői Cari-tábor.

A tábor célja, hogy a Csíkszeredában és Erdély más helységeiben működő, művészeti képzést nyújtó középiskolák diákjai megismerjék egymást, közös alkotómunkában vegyenek részt. Az idei tábor témája az 500 esztendős csíksomlyói Mária kegyszobor, illetőleg a hozzá kapcsolódó események, hiedelmek, szokások.

Programja: 4-én, 11 órakor találkozás a Nagy Imre Képtárban – ismerkedés és képtárnézés –, délután pedig a kegyszobor vizuális megismerése és az Ezer Székely Leány Napján való részvétel. 5-én múzeumlátogatás – a Szárhegy ’40 és az Megmentett szakrális kincseink című egyházművészeti kiállítások megtekintése –, utána a táborhelyen Hegedűs Enikő művészettörténész, az idei témát megalapozó, vetített előadást tart.

5-10-én reggeltől estig alkotás, 11-én záró tárlat a Nagy István Művészeti Középiskolában.

A táborban 10 diák és tanáruk vesz részt Csíkszeredából, valamint 3-3 diák és tanáraik Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Szatmárnémetiből és Székelyudvarhelyről.

A táborigazgató Csató Miklós tanár, művészeti vezető Szabó András főmuzeológus-művészettörténész.

Kimaradt?