Kolozsvár nyári arca: jazz, parkok és lazítás

Hétfőn este egy szűkkörű koncerttel már megkezdődött hivatalosan a Jazz in the Park, a műfaj szerelmeseinek kolozsvári fesztiválja. Ez a harmadik nyár, amikor a kincses város belvárosi zöldövezetei minőségi zenét játszó és hallgató, függőágyakban lazító, kézműves vásárban nézelődő emberekkel telnek meg. A rendezvény évről-évre nagyobb tömegeket vonz, ezért idén, a Kolozsvár – Európa Ifjúsági Fővárosa évének apropóján is, már egy hetesre bővült.

Hétfőn a Sétatéren lévő Colin’s Gastro Pubban koncertezett Sárosi Péter és Tasi Nóra, kedden a Kolozsvári Magyar Opera színpadán Bogdan Vaida „When Classic Meets Jazz” című estjére válthatnak jegyet az érdeklődők, a teljes programot itt lehet tanulmányozni.

https://www.youtube.com/watch?v=IhqqZN0H7CI

Az elmúlt két évben tapasztalt sikerre való tekintettel idén kibővítették a helyszíneket, a hétköznapokon a Dónát negyedben a Szamos-parti strand („Riverside Stage”), majd péntektől a Sétatér, a Colin’s Gastro Pub és a Magyar Opera is a jazzrajongók második otthonává válik.  A szabadtéri programok egyébként ingyenesek, csak a Magyar Operában helyet kapó két koncertre kell jegyet váltani  mondták el a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon.

A kezdeti szabadtéri jazz-hallgatásból lassan összművészeti fesztivál fejlődik ki, idén már a sétatéri Kaszinóban könyvfesztivál, a Képzőművészeti Egyetem épületében szobor- és festménykiállítás, a füves területeken sport- és gyerekprogramok, a sétányok mentén vintage vásár várja az érdeklődőket.

Ráadásul az időjárás is kiváló lesz az előrejelzések szerint, így teljes hétvégés családi programot lehet szervezni a Jazz in the Park helyszíneire, és az se baj, ha ez egyszer a vasárnapi húsleves helyett „fesztiválos” harapnivalót ebédel a család. A programfüzet szerint péksüteményeket, fagyit, édességet már 3-5 lejes áron, főtt ételt 15-2 lejért lehet majd kapni.

Mivel a Jazz in the Park közösséget is kovácsol, a szervezők ettől az évtől kezdődően pénzalapot hoznak létre, amelyből köztéri kulturális rendezvényeket és három ígéretes fiatal tehetséget fognak támogatni. A projektet úgy lehet finanszírozni, ha 2 eurót érő SMS-t küldünk a 8842-es telefonszámra vagy veszünk 10 lejért a bejáratnál egy karkötőt.

https://www.youtube.com/watch?v=xi20Si3jRIo

A kincses városba érkezik a fesztiválra a brit Zoe Rahman, a N.O.H.A., a Tango With Lions, a Balako és még sokan mások. A műfaj magyar ajkú képviselői közül többek közt az Inocsényka, Barabás Lőrinc, a Jazzybirds, Koszika & The Hotshots kapott meghívást.

Románul és angolul mindent meg lehet tudni a Jazz in the Park fesztiválról itt

Kimaradt?