Múzeumok Éjszakája: "Szárhegyezés" Csíkban, „kultúrszelfizés” Gyergyóban

A jelenleg lakat alatt levő gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban az elmúlt 40 esztendőben született művészeti kincsnek ad hangsúlyt szombati Múzeumok Éjszakája rendezvényén a Csíki Székely Múzeum. Gyergyószentmiklóson is Szent Iván-éjszakáján tartják meg az eseményt, a tavaly már kipróbált Esztenafesztivált toldották meg kultúr-szelfizéssel.

Mivel az örökösök jogvitái miatt még mindig nem látogatható a gyergyószárhegyi Lázár-kastély, a művészeti fellegvár négy évtizedes termései nem tekinthetők meg a kastély kiállítótermeiben. Ezt kívánja ellensúlyozni szombaton, a Múzeumok Éjszakája rendezvényén a Csíki Székely Múzeum.

Gecző-Dávid Boglárka, a múzeum PR-felelőse a maszol.ro-nak elmondta: a volt szárhegyi művésztelepen az utóbbi években művészeti igazgatóként is résztvevő Siklódi Zsolt szovátai képzőművészt kérte fel az intézmény, hogy a Mikó-vár falai közt jelenleg helyet kapó jubileumi tárlat bemutatásához csíki képzőművészeket szervezzen be a maratoni programhoz. Megtudtuk: legalább tíz csíki alkotó fogja fogadni, szerre, a tárlatra kíváncsiakat, és bensőséges, emberközeli élményeivel „töltik fel” a műtárgyakat. A csíki kiállítótér így életre kel, megelevenedik, és Szárhegyet átvetíti, időutazásként is.

 „Szárhegy a képzőművészeti anyanyelvünk”

A Csíki Székely Múzeum idén hatodik alkalommal szervezi meg a Múzeumok Éjszakáját, magyarországi múzeumi rendszerhez igazodván az év legrövidebb éjszakájához, Szent Iván napjára időzítve az eseményt. A csíkszeredai múzeumi kavalkádban éjfélig lehet ingyenesen megtekinteni a Mikó-várban az állandó kiállításokat és a Szárhegy 40 − Válogatás a szárhegyi művésztelep gyűjteményéből időszakos kiállítást, a Kossuth utcai galériában a Prisma fotóklub kiállítását, illetve a Nagy Imre Galéria kiállítását. 

A „Szárhegy-jelenség, Szárhegy nimbusza, a szárhegyes-szorik” a szombat egyik erős eleme lesz – nyilatkozta kedden az ErdélyFM-nek Gyarmati Zsolt múzeumigazgató. Mint fogalmazott: „Szárhegy a képzőművészeti anyanyelvünk”, s az itt alkotó csíki képzőművészek „életszagú sztorikkal” fogják a látogatókat átitatni.

A csíki múzeumi nyílt nap egyik jellegzetessége, tehát idén is a rendhagyó tárlatvezetés:a Szárhegy-tétel mellett a népművészeti tárlaton, vagy a ferences-nyomda bemutatásakor is maguk a kiállítás szervezői fogadják június 20-án „házi beavatásra” a látogatókat.

Csíkszereda idén is kínálja programként a biciklizve felkutatható ásatási helyszín-szemlét. A Mikó-vár udvarán igazi fesztiváli hangulat lesz: déltől kezdődően gyerekfoglalkozások, az esti és éjszakai órákban pedig koncertek (lásd részletes program lenn) és a múzeumban már bemutatott Tres Court rövidfilmfesztivál opusainak újbóli, ezúttal szabadtéri vetítése színesítik a programot.  Megtudtuk: tavaly a rendezvényen több mint 2000 résztvevőt jegyeztek. Az idei program itt megtekinthető.

Tűzugrás Gyergyóban

Szintén szombatra időzíti Múzeumok Éjszakája-programját a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum is. Pap Dorottya sajtóreferens a maszol.ro-nak elmondta : rendkívüli sikert könyveltek el a tavaly először rendezett Esztena-fesztivállal, csak a pásztorbográcsból elkelt 1000 adagból is következtethető, hogy legalább 1300-1400-an fordultak meg a gyergyói múzeum skanzenszerűen kialakított udvarán.

A pásztorkodás-ötlet a múzeumalapító-névadó eredeti, életében be nem váltott álma: idén pásztorvetélkedővel dúsítják a témát. Hús-vér pásztorokra számítson tehát, aki betér a múzeumba (program lenn). Szintén újdonság, hogy a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar is csatlakozik zenei háttérként, ugyanakkor újdonság, hogy a gyógynövényekről is tanítanak az orotvai Flórián Tünde műhelyén.

Múzeumpedagógiai szelfizés

Kétszáz lejes díjjal is kecsegtet az idei Múzeumok Éjszakája Gyergyószentmiklóson. Megtudtuk, a Tarisznyás Márton Múzeum múzeumpedagógiai programjához kapcsolva képzelte el a helyszíni szelfizést.

„A Karácsony János festészeti tárlat portréi és önarcképei kapcsán támadt az ötlet: míg hajdanán önmagukat lefestők is egyfajta szelfizést műveltek, a ma technikáival tesszük ezt voltaképpen magunk is. Ezt a mozzanatot a fiatal korosztály bevonzására tűztük programba” – magyarázta Pap Dorottya. A nyertes a 200 lejt érő vásárlási utalványát a múzeum által működtetett ajándékboltban vásárolhatja le.

Az idei gyergyószentmiklósi program itt megtekinthető.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?