Nyári könyvfesztivál is része lesz a Jazz in the Parknak

A harmadik kolozsvári Jazz in the Park fesztiválon a zene mellett kulturális projektek is lesznek: a Bookfest Estival könyvszalon, a Britih Council nyitott könyvtára és a Ion Andreescu Egyetem Festészeti Karán szervezett nyílt nap. A sétatéri kaszinó Románia legfontosabb kiadóinak lesz vendéglátó gazdája július 3. és 5. között

A Bookfest, Románia legfontosabb könyvszalonja, itt lesz a Jazz in the Park fesztiválon, egy országos premierrel: a Bookfest Estivallal, az első olyan projekttel, amit Bukaresten kívül indítanak, és amelyet egy erős branddel együtt szerveznek olyan területről, mely a könyvkiadást kiegészítheti: a dzsessz. Bemutatkoznak Románia legfontosabb kiadói, helyi és regionális fontos kiadókat is beleértve. Az olvasás szerelmeseinek szervezett eseményre július 3-5 között kerül sor a sétatéri Kaszinóban, minden nap 12-22.00 között, a belépés ingyenes lesz.

„Örülünk hogy ilyen módon ünnepelhetjük meg, a Jazz in the Parktól érkezett barátainkkal azt, hogy Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa 2015-ben. Meg vagyok győződve, hogy a kolozsvári közönség csak nyer abból, hogy ez a két márka egyesül, és sok időt fog eltölteni ezen a három napon a sétatéri kaszinóban, hogy a legmenőbb könyveket keresse, melyek közül sokat a Bookfest nemzetközi kiadásán mutattak be, amit Bukarestben tartottak május 20-24 között” – mondta Mihai Mitrica, a romániai kiadók egyesületének vezérigazgatója, és a Bookfest vezetője.

A Bookfest könyvszalon 2006-ban debütált, a Kiadók Szövetségének kezdeményezésére, amely Románia legnagyobb kiadóit gyűjti egybe. A bukaresti nemzetköz vásárral együtt, 2012 óta a szalonnak helyi rendezvényei is vannak, Kolozsváron, Temesváron, Jászvásáron és Marosvásárhelyen.

„Lenyűgöz az az érdeklődés, amelyet a rangos oktatási és kulturális intézmények tanúsítanak a rendezvény iránt. A Kiadók Egyesülete úgy döntött, Kolozsváron szervezi az első Bookfest Estivaltm, amely szerintünk jó párosítás a Jazz in the Parkkal. Ugyanezzel a nyitottsággal és örömmel válaszolt a Britiss Council és a Művészeti Egyetem is, akikkel együtt sok szép dolgot szervezünk annak a dzsessz-közösségnek, amelynek mi is részesei vagyunk, mivel a Jazz in the Park az egész város rendezvénye” – nyilatkozta Alin Vaida, a Jazz in the Park igazgatója.

A Művészeti Egyetem egy sor festészeti és szobrászati kiállítással vesz részt a Jazz in the Parkon, amelyet az egyetem sétatéri épületében és annak környékén helyeznek el. Július 3–5. között megnyitókra, élő zenére és különleges meghívottakkal szervezett megbeszélésekre lehet számítani.

A British Council projektje a brit kultúrát kívánja népszerűsíteni, és meghívta Zoe Rahman-t, azt a dzsessz-zongoristát, aki több díjat is nyert („Young Jazz Musician of the Year”, Perrier 1999, „Best Jazz Act”, MOBO Awards 2012 és „Jazz Album of the Year”, Parliamentary Jazz Awards (2012). A kulturális központ épülete előtt egy olvasóteret alakítanak ki 500 angol könyvvel, a szépirodalomtól a scifin át a művészet, zene és színház témájáig. Hasonlóképpen, a fesztivál idején 30 %-is kedvezménnyel lehet bérletet váltani a Britih Councilhoz.

A Jazz in the Park harmadik rendezvénye június 29. és július 5. között Kolozsvár több zónájában zajlik majd. Szabadtéri színpadon ingyenes koncerteket adnak: N.O.H.A, Zoe Rahman Trio, Balako, Tango with Lions, Hilde Louise Asbjørnsen, Barabás Lőrinc Quartet, Sebastian Spanache Trio, Jazzybirds, Lucia, EYOT, Blazzaj, Exit Oz, Koszika and The Hot Shots, Tiptil, Mice on the Run, Jazú, The Rank & Fashion și Nuages Quartet. Florin Niculescu desszhegedűs és Bogdan Vaida zongorista a Magyar Színházban koncertezik majd.

A Jazz in the Park fesztivált a Fapte szervezi. A 2015-ös kiadást pályázati pénzből finanszírozzák, amelyet Norvégia, Izland, Liechtenstein és a román kormány támogat, valamint a FDSC, a kolozsvári helyi tanács és polgármesteri hivatal.

A Fapte tevékenysége 2006-ban kezdődött, amikor jó hírnevű rendezvényekkel indítottak, és elkezdtek fejleszteni olyan kulturális és ifjúsági rendezvényeket, amelyek új lehetőségeket nyújtanak a közösségeknek. A Jazz in the Prk mellett a Fapte karrierbörzét is szervez, a legnagyobb pályaválasztási és álláskereső rendezvénysorozatot Romániában és a Moldvai köztársaságban.

Kimaradt?