A kolozsvári önkormányzat megvásárolja a gyógyszermúzeumot

Megvásárolja a kolozsvári polgármesteri hivatal a Gyógyszerésztörténeti Múzeumot, hogy megmaradjon annak rendeltetése - tájékoztat a Kolozsvári Rádió

Az ingatlan visszakapták volt tulajdonosai, akik most értékesíteni szeretnék azt. Az önkormányzat élni kíván elővásárlási jogával, és megvenné az épület alagsorát és földszintjét. 

Emil Boc polgármester hangsúlyozta, hogy az ingatlan értékét 1 millió euróra becsülték, de a városháza körülbelül negyedét vásárolja meg. A kolozsvári Gyógyszerésztörténeti Múzeumnak otthont adó épületben 1573-ban nyílt meg a város első patikája, amely csaknem 400 évig, 1949-ig működött, ekkor államosították.

A Gyógyszerésztörténeti Múzeum épülete XV. századi. Itt működött a város első világi patikája. 1752-től Mauksch Tóbiás vezette, a XIX. század 50-es éveiben pedig a Hintz család tulajdonába került. A Mauksch-Hintz dinasztia 8-9 generációja több mint 20 gyógyszerészt adott a társadalomnak. Ebben a házban működött 1949-ig a Szent György gyógyszertár. A négy szobában és a pincében működő múzeum megszervezése Orient Gyula nevéhez fűződik, és több mint 3000 kiállítási tárgyat tartalmaz. Ezek porcelán és üveg edények, prések, régi mérlegek, laboratóriumi műszerek, régi gyógyszertári bútorok, gyógyszerek, vények, középkori gyógyszertári pecsétek. Az irodának megőrzött helyiség mennyezetét XVIII. századbeli falfestmények díszítik. A pincében több XVI-XIX. századi rézmozsár is látható.

Kimaradt?