Idén ismét lesz Vándorszínház a Bánságban

„A tavalyi sikerre alapozva az RMDSZ Temes megyei szervezete és a Bánsági Közösségért Egyesület idén ismét megszervezi a Bánsági Vándorszínházat, hiszen továbbra is rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a vidéki magyar kisközösségek számára magyar kulturális élményt tudjunk biztosítani” – jelentette be sajtótájékoztatón csütörtökön Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője. 

A sajtótájékoztatón Aszalós Géza, a temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház színművésze, a Vándorszínház szakmai vezetője az idén tervezett előadásról, míg Andrásy Noémi, a Bánsági Közösségért Egyesület ügyvezetője, a Vándorszínház szervezési felelőse a projekt lebonyolításáról tájékoztatott. Az idei Bánsági Vándorszínház július 10. és augusztus 16. között zajlik majd, augusztus 1-én lesz a bemutató, és a turné során ismét Arad és Temes megye 13 települését járja be a társulat.

„Temes megye és a Bánság sajátossága, hogy a magyar közösség nem tömbben vagy magyar szigeteknek számító településeken, hanem nagy szórásban, rendkívül sok településen, kisebbségben él. Ezért nehézségek adódnak a magyar kulturális élet megszervezésében. Erre a problémára ad választ a Vándorszínház, hiszen rendeltetésének megfelelően felkeresi a magyar közösségeket, úgymond házhoz szállítja a magyar kultúrát” – fejtette ki a Vándorszínház fontosságával kapcsolatosan Molnár Zsolt, aki hozzátette: a szórványközösség egyik alappillére, az oktatás és az egyház mellett, a magyar kulturális élet, amelynek ápolása és fejlesztése a mindenkori magyar közösségi vezetők feladata.

Aszalós Géza színművész, a Vándorszínház szakmai vezetője az idei tervekről beszélt. Elmondása szerint a tavalyi ókori darab tanulságaként idén egy közismertebb színművet mutatnak majd be. „Idén Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, A helység kalapácsa lesz műsoron, hisz ez a műfaj sokkal közelebb áll a közönséghez. A színészekből és színészhallgatókból álló csapat idén is arra törekszik majd, hogy szórakoztató, vidám módon készítse elő és játssza el a darabot” – nyilatkozta Aszalós.

„A Vándorszínháznak idén Végvár község ad otthon, itt készül majd el az előadás” – tájékoztatott Andrásy Noémi, a BKE ügyvezetője. A szimbolikus nevű településen 2012-ben tizenhat év után szerezte vissza az RMDSZ a polgármesteri széket, így a Vándorszínház csapata a község teljes támogatását élvezi majd. „Innen indul útjára a csapat, 13 települést keresnek fel idén Arad és Temes megyében és reményeink szerint meghaladjuk a tavalyi 1200-as nézőszámot” – mondta Andrásy Noémi.

Kapcsolódók

Kimaradt?