Székely ereklye- és emlékmúzeumot hoznak létre Agyagfalván

Ereklye- és emlékmúzeumot hoz létre a székely nemzetgyűlések helyszínén, Agyagfalván az Agyagfalva 1848 Alapítvány – hangzott el az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Antal István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője, az alapítvány elnöke elmondta, a kivitelezés a kezdeti stádiumban van, elkezdték a gyűjtést, az alapanyag 30-40 százaléka összegyűlt, jövő héten például gerendaadomány érkezik. Bíznak benne, hogy a beruházást két éven belül megvalósíthatják – jegyezte meg.

Jogos igénye ez a múzeum egész Székelyföldnek – hangsúlyozta Antal István. Hozzátette: a kiállítás anyaga megvan, ahhoz hozzájárul a Székely Nemzeti Múzeum, a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a marosvásárhelyi múzeum is. Antal István közölte, az alapítvány dolga az, hogy a 100 ezer eurót összegyűjtse.

A műsorban elhangzott az is, hogy a múzeum a Székelyudvarhelyhez közeli Agyagfalván a székely kiállásra emlékező szoborcsoport mellett épülne fel. 1848 őszén itt határoztak a székelyek a magyar kormány melletti kiállásról, és ez a nemzetgyűlés jelentette a székelység csatlakozását a szabadságharchoz.

1506-ban a székely nemzetgyűlés itt alkotta meg a nemzet törvényeit.

Kimaradt?