Szakmai műhelyek a kolozsvári Interferenciákon

November 27-én kezdődik Kolozsváron az Interferenciák 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál, amelynek mottója ezúttal a Hangok párbeszéde lesz. A nemzetközi színházi szemle alatt Iosif Herţea zeneszerző és Almási-Tóth András rendező tartanak a fesztivál mottójához – Hangok párbeszéde – kapcsolódó workshopokat.

Iosif Herţea Európa-szerte elismert román zeneszerző fiatal színészek és színházi szakemberek számára tart workshopot Színpadi zene címmel december 3. és 8. között.

„A színpadi zene képes a színházi előadás tartamát és ritmusát megszervezni, megadva a színpadi idő és tér domborzatát; képes arra, hogy a jelek mágikus hathatósága visszaszerzésén munkálkodjon, amennyiben módjában áll az értelmezhető és az érzékelhető eggyé olvasztása, a jelentések fölszabadítása, legvégül pedig mind a nézők, mind a színészek érzelmeinek a fölfokozása. Ebben az értelemben szándékszom a színész fontos szerepére rámutatni az élő színpadi zene megalkotása folyamatában, továbbá bemutatni azokat az eszközöket, amelyek ezt a fajta élő zenét hozzák létre, a legegyszerűbb, archaikus formáktól, amelyek ősrégi kulturális tradíciókhoz nyúlnak vissza, egészen a legmodernebb zenei kifejezésekig" – mondja Iosif Herţea a workshopról.

Iosif Herţea 1968 óta foglalkozik színházi zeneszerzéssel, és olyan elismert rendezőkkel dolgozott együtt, mint Andrei Belgrader, Cătălina Buzoianu, Ion Caramitru, Dincu Cernescu, Kovács Ildikó, Mihai Măniuţiu, Cătălin Naum, Silviu Purcărete és Tompa Gábor.

inter

Almási-Tóth András budapesti rendező, dramaturg, egyetemi adjunktus workshopja december 7. és 9. között zajlik Kortárs zenés színház címmel. „Nem körképet kívánok adni a kortárs operajátszásról, hanem megpróbálok nagyobb összefüggéseket, esztétikai és világnézeti következtetéseket levonni, szemben a rendezői operajátszást külsőségei alapján sokszor elítélő közvélekedéssel. Megkísérlek a jelenségek mögé tekinteni és feltárni azt, hogyan függ össze a hétköznapi realitás, a jelenkor világképe az opera absztrakt költészetével, s miért nem kerülhető immár meg az, hogy az operák a világ részévé váljanak, kilépve a történelmi-muzeális műfaji kereteiből" – írja Almási-Tóth András a műhelymunkáról.

A rendező1997-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán, Babarczy László tanítványaként. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszékén, egyetemi tanársegédként kezdett el behatóan foglalkozni a zene és a színészet kérdéseivel, új oktatási módszert dolgozott ki az énekesek képzésében, számos opera-keresztmetszetet rendezett vizsgaelőadásként – jelenleg a Zeneakadémián, az Opera program koordinátoraként tanít.

A workshopokon való résztvétel ingyenes. Elsősorban színházi szakírók, kritikusok, dramaturgok, színházelméleti szakemberek és szakirányú továbbképzésen résztvevő hallgatók jelentkezését várják november 12-éig a marketing@huntheater.ro mailcímen.

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált november 27-e és december 9-e. között szervezi meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Tizennégy országból húsz előadás érkezik Kolozsvárra. A részletes program itt tanulmányozható.

{loadposition kampany}

Kimaradt?