Öt országban Héttorony: zenével emlékeznek Makoveczre

Határokon átívelő, Kolozsvárt és Csíkszeredát is magába ölelő kulturális rendezvénysorozat a Héttorony fesztivál, amelynek közös eleme, hogy Makovecz Imre tervei alapján készült épületekben zajlik. A fesztivál november 8-án kezdődik, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Ukrajnában is szerveznek koncerteket, előadóesteket az egész Kárpát-medencéből származó, sőt, moldvai magyar művészek közreműködésével is. A rendezvénysorozat november 20-án, Makovecz Imre születésnapján fejeződik be a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Kolozsvár november 13-án, Csíkszereda 14-én kapcsolódik be az egész Kárpát-medencét lefedő koncertsorozatba.Makovecz-csikszereda

Makovetz csikszeredakulso

Kolozsváron a törökvágási református templomban kedden, november 13-án Henics Tamás fotóművész Kalotaszeg című tárlata nyílik meg délután 6-kor, amelyet Szép Gyula, a Kolozsvári Állami Magyar Opera igazgatója méltat. Ezt követően Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalom duója játszik, majd Sebestyén Márta és Andrejszki Judit ad koncertet, lanton közreműködik Cairus Hera. Az estét a Tranzit házban a Harmadik Zenekar és vendégeik koncertje, táncháza zárja.

Másnap, szerdán, november 14-én a csíkszeredai Milleniumi-templom ad otthont a Makovecz-emlékezésnek: este 7-től A Zerkula Zenekar és Sára Ferenc, majd 8-tól Herczku Ágnes műsorával várják az érdelődőket.

„Éppen húsz évvel ezelőtt épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja Sevillában. Éppen két évtizeddel ezelőtt alapíthattam meg ő és tanítványai támogatásával az Etnofon Népzenei Kiadót. Pont tíz éve rendeztük meg az első Héttorony Fesztivált" – áll a Kiss Ferenc művészeti igazgató által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.makovecz donat

A tájékoztató kitér arra, hogy a Héttorony szimbolikája századok óta, számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben, nagyjából azonos jelentéstartalommal. „Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között, beleértve a Mester épületeit és szellemi hagyatékát is" – írja a művészeti igazgató.

Idén ősszel – a Fonó Budai Zeneház szervezésében – újból elindítja a fesztiválsorozatot, amelyet tervek szerint évente fognak megrendezni. Helyszínei azonban mostantól átnyúlnak a határokon: egy-egy nagyszabású programot szerveznek a Makovecz Imre tervezte kolozsvári református, a csíkszeredai és százhalombattai katolikus templomokban, a lendvai Színházban, a dunaszerdahelyi Városházán, és Kárpátalján a csetfalvai református templomban.

„A zene elválaszthatatlan a rítustól, mágiától, vallástól, szórakozástól, egyszóval az ünneptől. Ennek megfelelően két fajtája alakult ki, a szakrális és a világi zene. Mindkettőnek helye és ideje volt évezredeken keresztül. Sajnos mára oda jutottunk, hogy mindenhol valamilyen silány változata szól, és jobbára agymosásra szolgál. Mi a Héttorony Fesztivállal a magyarság, s a velünk együtt élő népek zenéjét ismét az ünnep rangjára szeretnék emelni" – vallják a szervezők.

A Héttorony fesztivál teljes programja:

2012. nov. 8. csütörtök

Lendvai Színház- és Hangversenyterem (SLO)

18:00 Csernyus Lőrinc építész kiállítása az előtérben. Megnyitja Kiss Ferenc zeneszerző, népzenész.

19:00 A Muzsikás együttes és Petrás Mária (Moldva) koncertje

20.30 A Dresch Quartet koncertje (HUN)

 

2012. nov. 10. szombat

Csetfalva – Református templom és Művelődési Ház (UKR)

15:30 Hívogató muzsika a templomkertben. Orbán Sándor református lelkész köszöntője.

16:00 Magyar kancionálé - Zsoltárok, népénekek. Az Etnofon Zenei Társulás (HUN) koncertje a Művelődési Házban.

17:30 Táncház a Bürkös zenekarral (UKR)

 

2012. nov. 13. kedd

Kolozsvár – Törökvágási református templom (ROM)

18.00 Henics Tamás fotóművész Kalotaszeg c. kiállítása. Megnyitja Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.

19:00 Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalom duója játszik (HUN)

20:00 Sebestyén Márta és Andrejszki Judit (HUN) koncertje, közreműködik: Cairus Hera lanton

21:30 A Harmadik Zenekar és vendégeik koncertje, táncháza – helyszín: Tranzit-ház (ROM)

 

2012. nov. 14. szerda

Csíkszereda – Millenniumi-templom (ROM)

19:00 A Zerkula Zenekar és Sára Ferenc műsora (Gyimes, ROM)

20:00 Tüzet viszek - Herczku Ágnes műsora (HUN)

 

2012. nov. 16. péntek

Dunaszerdahely – Városháza (SK)

18:00 Turi Attila építész kiállítása. Megnyitja Csernyus Lőrinc építész.

19:00 Szvorák Katalin A capella c. műsora. Közreműködnek: Soós Réka, Paár Júlia és Tímár Sára énekesek (HUN)

20:00 Lakatos Róbert, Balogh Kálmán és Novák Csaba  koncertje (SK-HUN)

 

2012. nov. 17. szombat  

Százhalombatta – Szent István katolikus templom (HUN)

18:00 Újratervezés, katasztrófák utáni újjáépítések Magyarországon c. szabadtéri fotókiállítás Százhalombatta főterén. Megnyitja Sebő Ferenc.

19:00 Dresch „Dudás” Mihály és Lajkó Félix koncertje(HUN-SRB)

20:00 A Sebő együttes koncertje. Vendég: Soós Réka és Tímár Sára énekesek (HUN)

21:30 A Poros zenekar táncháza a Művelődési Központban

 

2012. nov. 20. kedd, 19h

Budapest – Uránia Nemzeti Filmszínház (HUN)

19:00 Makovecz Imre szent helyei c.fotókiállítás a mester életművéről. Megnyitja Sáros László építész.

19:30 Az Etnofon Zenei Társulás gálakoncertje. Vendégek: Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Novák Péter,Palya Bea, Szvorák Katalin (HUN) és Nyisztor Ilona (Moldva, ROM)

Az est háziasszonya Borbás Marcsi

Támogatók: NKA, Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia, Bethlen Gábor Alap, Budapest Bank Budapestért Alapítvány

Kimaradt?