Öt kontinens filmjei és nosztalgiázás: rajtol az Alter-Native

Szerdán, november 7-én kezdődik a 20. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A szervezők, Sipos Levente és Gáspárik Attila sajtótájékoztatón beszéltek a huszadik rendezvényéhez érkezett szemléről.

Az idei, 20. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválra közel ezer filmmel neveztek be 70 országból, Ausztráliától kezdve Afrikáig, Európa szinte összes országából, Ázsiából.

A húsz éves évfordulóról büszkeséggel beszéltek a szervezők. Elmondták, tudomásuk szerint nincs még egy olyan, civil szervezet által létrehozott fesztivál, amely ennyi idő óta működik, fejlődik és egyre népszerűbb a film nemzetközi világában.alternative sajtotaj ae 01

„Eljutottunk a 20-ik fesztiválhoz, amely minket is megdöbbent. Ez a húsz év, az összes jóval és rosszal, egy nagyon-nagyon pozitív eredményt hozott számunkra, azt a tanulságot, hogy szükség van a filmre, a dialógusra, a filmen való párbeszédre" – mondta a maszol.ro-nak Gáspárik. Az idei filmfesztivál újdonságai között azt emelte ki, hogy „normális körülmények között"tudnak dolgozni a szervezők, és azzal ünnepelnek, hogy az elmúlt húsz év legtöbb nevezése érkezett be idén.

„Óriási dolog, hogy a kicsi Marosvásárhely Ausztráliától, Dél-Amerikától, Közel-Keleten át Ázsiáig és egész Európában számít a filmesek érdeklődésére" – tette hozzá a fesztivál művészeti igazgatója, aki szerint a konok kitartás végre meghozta gyümölcsét.
Az elmúlt években esténként zsúfolásig megtelt a Kultúrpalota, és órákkal a vetítések után is együtt voltak, filmről beszélgettek a résztvevők, szakmai kapcsolatok alakultak - ezeknek már érződik az eredménye.

„Húsz évvel ezelőtt, amikor elindultunk, nem volt hazai filmes sem, aki be tudott volna nevezni. Ma nem csak a román filmgyártás, de a romániai magyar filmgyártás is online folyóirattal rendelkezik, képzés folyik az egyetemeken, olyan jeles filmszínészeink vannak, akik nemzetközi filmfesztiválokon fontos szerepeket játszanak, mint Dimény Áron, Bogdán Zsolt, Péter Hilda, vagy Lakatos Róbert és Felméri Cecília a rendezők között" – sorolta Gáspárik.{loadposition mnk}

Az idei filmfesztivál díszvendége Olaszország. Jövőben Izraelt hívják meg, az izraeli filmgyártásról ugyanis keveset tud a publikum, a mozikban kevés izraeli filmet vetítenek, de a Tel Aviv-i főiskolával kialakított jó kapcsolatoknak köszönhetően szívesen jönnek ide.

Gáspárik felhívta a figyelmet a nosztalgiára is: akik szeretnének visszatekinteni a húsz évvel ezelőtti indulásra, azok feltétlenül nézzék meg szombaton 13.30-kor a ksiteremben Almási Tamás Sors és képzelet című, egyórás dokuemntumfilmjét, amelyet húsz évvel ezelőtt forgattak Marosvásárhelyen, amikor még a márciusi események traumájában élő város azt mondta, hogy filmfesztivált szervez. A filmben annak a hőskorszaknak, a világmegváltó hangulatnak a lenyomata látszik.{loadposition 4x4}

Kimaradt?