Festum Varadinum: tartalmas és sokszínű program

Május 3-án kezdődik és 10-én ér véget a XXIV. Festum Varadinum, a legnagyobb nagyváradi kulturális fesztivál. A Varadinum Kulturális Alapítvány szervezői és a társult szervezetek, a történelmi magyar egyházak és civil szerveződések minden igényt kielégítő, változatos és tartalmas programot állítottak össze, melyből most az első három nap (vasárnap–kedd) rendezvényeit foglaljuk össze.

Május 3-án, vasárnap 11 órakor ünnepi szentmisével és körmenettel kezdődik meg a Festum Varadinum a római katolikus székesegyházban. Misét celebrál exc. Böcskei László nagyváradi megyés püspök. 13 órától az ausztriai Moosbrunn (Austria) fúvószenekara szabadtéri koncertje következik a római katolikus bazilika előtti téren, 16 órától pedig a Francisc Hubic Művészeti Iskola és a derecskei (Magyarország) fúvószenekar előadására kerül sor a Holnaposok szoborcsoportnál.

16.30 órakor nyitják meg Orosz István és Keresztes Dóra Összenéző című képzőművészeti kiállítását a római katolikus püspöki palotában (a Körösvidéki Múzeum kiállítótermeiben) – a tárlat kurátora Ujvárossy László vizuális művész, egyetemi tanár, megnyitja Kányádi Iréne művészettörténész és Aurel Chiriac múzeumigazgató.

17 órakor anyák napi zenés irodalmi est kezdődik a Kanonok sori Tibor Ernő Galériában, majd 17.30-kor révkomáromi fotóművészek kiállításának megnyitója a Nagyvásár téri (ma December 1. tér) Euro Foto Art Galériában. A Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban 18 órától Születtem, elvegyültem és kiváltam címmel verses-zenés összeállítás látható-hallható József Attila életéről, Meleg Réka és Smaraglay Zoltán előadásában.

A Festum Varadinum első napjának záróelőadása a Szigligeti Színházban lesz 19 órától, amikor Móricz Zsigmond Pillangó című művének színpadi változatát adja elő a Székesfehérvári Vörösmarty Színház.

Egy tiszta és őszinte szerelem elé keserű akadályokat gördít a nyomorúság, a kiszolgáltatottság: a boldog és vak káprázat mögött megjelenik az élet éles és kegyetlen kése. Ám a szerelem oly erősen ragyog ki ebből a kietlen és szigorú környezetből, hogy szegénység táptalaján győzedelmeskedni tud a líra – táncban, szóban elbeszélve. Parasztdráma táncban, szóban elbeszélve – így határozhatjuk meg a Pillangó műfaját. Móricz egyébként ad műfajt a Pillangónak: szerelmi idill három felvonásban. Ám ez nem a környezetre, hanem a fiatalok között kialakuló kapcsolatra igaz.

Május 4-én, hétfőn 8 órakor az Apáról fiúra elnevezésű hagyományőrző mesterek találkozója kezdődik a Kanonok soron, ahol a népművelők nemcsak megmutatják termékeiket, hanem azok elkészítésének módjába is betekintést engednek. 16 órától Horváth Imre költőre emlékeznek a Szilágyi Dezső (ma Moscovei) utcai Silent kávéházban Molnár Judit irodalmár, közíró előadásával.

17 órakor a római katolikus püspöki palota kiállítótermeiben nyitják meg Sütő Petre Rozália grafikus és festőművész kiállítását, és ugyancsak 17 órakor kezdődik az Ausztria-Magyarország szerepe a boxerlázadás leverésében. Az Osztrák-Magyar Monarchia kínai gyarmata: Tiencsin című előadás az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében. 18 órakor kezdődik Molnár Júlia színésznő előadóestje, a Karádi Katalin-emlékműsor a Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban.

A Nagyváradi Állami Filharmóniában 19 órakor kezdődik Dan Goggin Apácák című musical komédiája. Szereplők: Voith Ági, Zakariás Éva, Mérai Katalin, Vándor Éva/Csarnói Zsuzsanna, Laurinyecz Réka. Rendező: Kökényessy Ági.

Lehetséges több mint ötven gombamérgezésben elhunyt apácáról és az afrikai lepratelepen átélt évekből fergeteges vígjátékot írni? Bizarr ötlet, de Dan Gogginnak sikerült. A gombamérgezést túlélt öt apáca mindent megtett, hogy összegyűjtse a pénzt 52 társuk illő temetésére: céget alapítottak, vallásos témájú képeslapokat árultak, sőt saját holmijukat is pénzzé tették, de az így befolyt összeg is csak 48 apáca temetésére elég. Így az öt túlélő úgy dönt, hogy jótékonysági koncertet rendez. A Grease című musicalből adnak elő részleteket, és a Mount-Saint-Helen’s School színpadán elkezdődik az „apácashow”. A vidám dalokból és szellemesen megírt jelenetekből álló gálaest alatt lassan-lassan megismerjük a szereplőket, és kiderül, hogy a nővéreknek csak a ruhájuk egyforma. Mind-mind külön személyiség, más múlttal, álmokkal és vágyakkal.

Május 5-én, kedden 10 órakor iskolanap kezdődik Kultúrák találkozása V. címmel a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, 12 órától pedig rendhagyó testnevelésóra diákoknak Kovács „Koko” István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívóval. 13 órától rendhagyó irodalomóra diákoknak Radnóti Miklósról Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel az Ady Endre Líceum dísztermében.

15 órakor a Szacsvay Imre Általános Iskolában kezdődik iskolanap Generációk párbeszéde címmel, 15.30-kor pedig a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében nyitják meg a mézeskalács-kiállítást és -vásárt, ami egy hétig látogatható lesz mindennap 10 és 17 óra között.

17 órakor közönségtalálkozó lesz Makk Károllyal, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendezővel, forgatókönyvíróval, színésszel, érdemes és kiváló művésszel a Posticum kultúrközpontban, 17.30-kor pedig közönségtalálkozó kezdődik Kovács „Koko” István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívóval a Queen`s Étteremben.

A Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban 18 órakor kezdődik Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Radnóti-estje.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházának (Partiumi Keresztény Egyetem) aulájában 18.30-kor levéltári kiállítás nyílik, majd 19 órától a Daltutajok együttes zenés estjére kerül sor Egy másfajta szakrális zene címmel a KREK székházának dísztermében.

A Daltutajok zenekar 2011-ben alakult. Tagjai unitárius lelkészek és teológiai hallgatók. "2013-ban jelent meg első lemezünk, illetve daloskönyvünk, mely 45 éneket tartalmaz. Dalaink az Istenhez forduló ember egyetemes érzéseit fogalmazzák meg. Szólunk örömről, de magányról, megtörtségről is; szeretetről de kételyről, félelemről, keresésről s úttalanságról egyaránt. Mindarról ami hitünk része… Panasz azonban nem szól húrjainkon." - írják magukról a zenekar tagjai. 

Kimaradt?