Eseménydús IFESZT-et ígér Szabó K. István

Idén Nagyvárad ad otthont az Interetnikai Színházi Fesztiválnak, amely vasárnap, november 11-én kezdődik. A fesztivált kétévente szervezik meg, mindig más-más városban, eddig Marosvásásárhely, Bukarest, Brassó, Temesvár, Arad vállalta a házigazda szerepét. Szabó K. Istvánt, a szervezés oroszlánrészét bevállaló nagyváradi Szigligeti Színház művészeti igazgatóját a közelgő szemléről kérdeztük.

Manapság csaknem minden nagyvárosban szerveznek színházi fesztivált, de mindenhol az hallani a szervezőktől, hogy nagy nehézségekkel küzdenek, ami a finanszírozást illeti. Az IFESZTet mennyire volt nehéz ilyen szempontból tető alá hozni?

Mi sem képezünk kivételt. Szegényes anyagi háttérrel próbálunk eseménydús Fesztivált szervezni. A Kisebbségügyi Hivatal által kiírt pályázat alapján megnyert támogatást több forrásból is ki kellett egészítenünk, így a Bihar Megyei Tanács, Kulturális Minisztérium, Communitas Alapítvány, és a helyi civil erők kellettek ahhoz, hogy megvalósulhasson ez a rendezvény.

Milyen elv alapján választották ki a nagy választékból az előadásokat, amelyeket bemutatnak az IFESZT-en?szaboka

A fesztiválprogramot a meghívott színházak, tizenhárom magyar, két német, és a bukaresti Zsidó Színház vezetőinek előadás-javaslatai alapján állítottuk össze. Továbbá, a kolozsvári és marosvásárhelyi színművészeti tanszékek egy-egy produkciója gazdagítja a kínálatot. Fontosnak tartottuk, hogy a színházak maguk döntsék el, melyik a számukra legreprezentatív előadás, olyan esetekben, ahol többet is ajánlottak, a fesztiválhelyszín technikai adottságai határozták meg a választást, de az eseménysorozatot megnyitó Bánk Bán, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadása, külön hangsúlyt kap a nyitónap, november 11-e, Katona József születésnapjának tükrében. A Fesztivál záróelőadása az interferenciák jegyében igazodik programunkba, Silviu Purcărete világhírű román rendező debreceni munkája, a Scapin furfangjai, bízom benne, méltó zárószava a bő egy hetes színházi párbeszédnek.

Kik a zsűri tagjai?

Darvay Nagy Adrienne színháztörténész, Zsehránszky István színházi kritikus, Ştefan Iordănescu rendező, Forgách András drámaíró, színházi szakíró, András Lóránt koreográfus.

Nagyon érdekes járulékos rendezvényeket ígérnek...

Az előadások programját kiegészítő Interetnikai Fórum a párbeszédről szól. Ebben az időszakban Nagyváradra látogat számos színházi szakember, a világ szeme rajtunk, mondhatnánk, jó alkalom lehet közös problémáink megbeszélésére: legyen az a színházak gazdasági helyzete, általános és specifikus értékelése, közös fejlesztési stratégiák egyeztetése, a "színházi piac" felmérése, de színháztörténeti előadásokra is sor kerül, hiszen elképesztően gazdag és színes ez a történelmi régió, ha csak a négy színházi kultúra múltjára, jelenére, egymásra gyakorolt hatására fókuszálunk. Továbbá, olyan téma is vita tárgyává válik, mint a jelenlegi színházi oktatás, erényeivel, hiányosságaival együtt, és nem utolsó sorban, találkozások színházi személyiségekkel, koncertek és lazítóprogramok gazdagítják a kínálatot.bankban

Interetnikai színházi szemléről lévén szó, fontos, hogy mindenki megértsen mindenkit. Sikerült ezt megoldani technikailag?

A napokban beszerzett fordítóberendezésünkkel bíztosított az előadások feliratozása, többnyire román nyelvre.

Hány meghívottal számolnak?

Közel ötszáz szakmai résztvevője lesz a Fesztiválnak. Ezt a számot, remélem, többezer nézővel egészítjük ki.

Lehet bérletet váltani a fesztiválra? Milyen árakra számítsanak az érdeklődők?

Egyezményes, 20 lejes jegyárra lehet számítani. Külön bérletkártyát is érvényesítünk, igaz, rendkívül kedvezményes beszerzési árára való tekintettel csak kisebb számban tehetjük, de ebben a formában, 120 lejért, a Fesztivál bármelyik előadására beülhet a néző. Diákoknak csoportos kedvezményt ajánlunk. A záróelőadásunk emelt áras.

Gondolom, amikor úgy döntöttek, hogy elvállalják az idei IFESZT lebonyolítását, egy hosszabb távú cél érdekében tették. Mi ez a cél?

Igen, a nagyváradi Szigligeti Színház körüli változások tükrében rendkívüli fontos számunkra az, hogy hitelt és lehetőséget kaptunk egy igazán nagyformátumú esemény megszervezésére, lebonyolítására. Ambíciónk egy markáns, valós művészeti értékeket teremtő és promováló színház konszolidálása Nagyváradon. Ez a rendezvény, minden összetevőjével együtt, ebben a szándékunkban épít és erősít meg.

A november 11-én kezdődő fesztiválon (az egyetemi előadások, valamint a záróelőadás kivételével) mindegyik színház versenyprogramban lép fel. Az IFESZT teljes programját megtekinthetik a www.ifeszt.szigligeti.ro honlapon.

{loadposition 4x4}

Kimaradt?