Bábszínházi bemutató Temesváron: vámpírokról, űrlényekről és apáról

Apakaland címmel újabb bábszínházi bemutatóra készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.

A társulat ezúttal egy valódi családi mesével készült, "vámpírokról, pónikról, űrlényekről és egy apáról, aki évszázadokon, kontinenseken és világokon át utazgat oda-vissza egy feltaláló dinoszaurusz társaságában, csakhogy hazaérjen reggelire a gyerekeihez".

Az előadás Neil Gaiman Szerencsére a tej című műve nyomán készült. Neil Gaiman brit kortárs író leginkább tudományos-fantasztikus (sci-fi) elbeszéléseiről és regényeiről, a BBC-nek és HBO-nak írt forgatókönyveiről és képregésnyeiről ismert. "Azt már kevesen tudják róla, hogy mesterien ért az élet legbanálisabb dolgainak világra szóló kalandként való elmeséléséhez. Ki gondolná például, hogy tejért menni a boltba felér egy galaktikus, téren és időn átívelő, világmegmentő küldetéssel, ahogyan az a Szerencsére a tej című gyerekregényében is történik?" - olvasható a színház közleményében.

Ezt a "végtelenül sokszínű és izgalmas" szöveget fogta és dolgozta át Ioan Brancu bukaresti bábszínész, rendező a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábszínész csapatával közösen. A hagyományos és nonkonformista bábtechnikákkal életre keltett és színpadrá álmodott gyerekelőadás középpontjában a kor társadalmának apaképe kerül gorcső alá, és egyszersmind rehabilitálja azt.  
Kalapot emel az apai bátorság, leleményesség és végsősoron az apai szeretet előtt. "Az apák előtt, akik nem tőrődve az űrlények fenyegetéseivel, a kalózok éles kardjaival, a vulkánisten pöfögéseivel mindent megtesznek azért, hogy tejet vigyenek haza a gyerekeik reggelijéhez". 

Ioan Brancu, az előadás rendezője úgy véli, a bábszínház nem életkor, nyelv- vagy nemzetfüggő. A bábszínház olyan ősi, ösztönös előadói forma, mely a holt anyag életre keltésének „mágiájával” foglalkozik. A temesvári színház fiatal bábos csapata, Lukács Szilárd, Nagy Dóra, Szilasi Eszter Júlia, Szilágyi Olga és Vass Richárd pedig kitűnő művelői ennek a fajta „mágiának”. "Kezük között zöld űrlények, haragos vulkán istenek és beszdhibás vámpírok kelnek életre".

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb előadásának bemutatójára április 21-én, kedden délután 5 órától kerül sor a Stúdióban.

Kapcsolódók

Kimaradt?