Magyarországon lép fel a Westminster apátság kórusa

A Westminster apátság kórusát a világ legjobbjai között tartják számon, 1901-es alapítása óta az angol egyházzene élvonalába tartozik. A londoni kórus április végén három helyszínen lép fel Magyarországon.

Az énekkar első karigazgatója, Richard Terry óriási munkával keltette életre az európai és az angolszász reneszánsz kórusműveit. Hangversenyükön London katolikus egyházzenéje szólal meg a kórus tolmácsolásában. Az együttes híres új művek megrendelőjeként és kortárs művek előadójaként is. Az énekkarhoz fűződik többek között Benjamin Britten Missa brevisének és Vaughan Williams g-moll miséjének premierje. Az elmúlt évtizedekben új mise megírására kérték fel James MacMillant, Peter Maxwell Daviest, Judith Bingham-t, John Tavenert, Matthew Martint és Stephen Hough-t, e műveket a liturgia részeként is bemutatták. A Hyperionnál megjelent felvételsorozat tovább öregbítette a kórus jó hírét. Az együttes 1998-ban elnyerte a Gramophone az év legjobb kórusfelvételéért és az év legjobb felvételének járó díjait.

A londoni kórus április 20-án a pécsi bazilikában, 21-én a budapesti Mátyás-templomban, 22-én a szombathelyi székesegyházban lép fel. A budapesti koncert a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. közös programja - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég pénteken az MTI-vel. A műsorban William Byrd Ötszólamú mise, Giovanni Bassano Dic nobis Maria, Johann Sebastian Bach G-dúr fúga, Charles Villiers Stanford Magnificat kettős kórusra, Gustav Holst Nunc Dimittis, Charles-Marie Widor 2. szimfónia, Ralph Vaughan Williams g-moll mise, Herbert Howells Salve Regina és Edward Elgar Give unto the Lord című művek hangoznak el. Orgonán közreműködik Peter Stevens, vezényel Martin Baker.

Kimaradt?