Összekaptak a rendőrökkel a művészek

Flashmobbal tiltakoztak kolozsvári művész fiatalok a rendőrök túlkapásai és igazságtalanságai ellen. A hatóságok nem sok hajlandóságot mutattak a művészet iránt: zordan igazoltatták a Police szám dallamára rendőrcsúfoló dalocskát éneklő társaságot.

Öreg nénike vagy, virágot árulsz? /Egyet se félj, rögvest megjárod! /Mert én figyellek, /és jól megbüntetlek./Ha művész vagy, /optimista ne légy/Rajzolsz az utcán?/eltávolítlak én,/s a portékádat elveszem én"

Magyarra lefordítva körülbelül így lehet visszaadni, azt a dalocskát, amelyet a Police együttes Every Breath You Take című számának dallamára faragtak fiatal kolozsvári művészek. A nyomtatott dalszöveggel, valamint szedett-vedett hangszereikkel ki is álltak csütörtök délután 2-kor a kolozsvári Rendőrfőkapitányság elé, hogy előadják szerzeményüket.

A rendőrök rövid idő alatt reagáltak, a flashmobon részt vevő művészeket egyenként igazoltatták, miközben több rendőrautóból szirénával és hangosbeszélővel próbálták szétoszlatni a kis csődületet, amit a helyszínre siető sajtó tett még feltűnőbbé.

A rend őrei valószínűleg a dalocska második részétől érezték sértettnek magukat, ami magyarra fordítva körülbelül így hangzana:

De ha góré vagy, / netán politikus,/hát akkor légy nyugodt/ mert én szemet hunyok./ Lophatsz majd simán/ mit csak szíved diktál,/ én szolgálni foglak/ és megvédelek/esküszöm fegyveremre!"IMG 2460

A rendőrség előtt fiatalok gyülekeznek, a Police szám dallamára írt gúnyverset szétosztják egymás között.IMG 2464

Az ajtóban megjelenik a „házigazda"IMG 2466

...és megpróbálja elhallgattatni az éneklőket.IMG 2469

Érkezik az erősítés:IMG 2471

Elhangzik a parancs: mindenkit igazoltatni!IMG 2473

A fiatalok tovább énekelnek, egyre lelkesebbenIMG 2476

IMG 2478

IMG 2484

IMG 2488

Igazoltatás és éneklés, „békés" egyetértésbenIMG 2489

A rendőrautóval próbálják leszorítani az úttestről a kis csődületet.IMG 2490

Farkasszemet nézve.

Kimaradt?