Kiállítás és kerekasztal a kolozsvári többnyelvűségről

Bukarestben március 31-én, kedden este nyílik meg a Kincses többnyelvűség kiállítás, amely s Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben kap helyet. 

"Képeslapok, korabeli sajtómegjelenések, emléktáblák, plakátok és más hasonló dokumentumok: az Igen, tessék! mozgalom összeállítása a dualizmustól napjainkig mutatja be a kolozsváriak nyelvhasználatát. A többnyelvű kereskedelmi kiszolgálást bátorító erdélyi szervezet anyagai a mindennapi magánélet és a nyilvános terek történelmi példáit mutatják be. Kolozsvár az évszázadok folyamán sajátos etnikai és vallási kirakós volt. A tárlat különböző korszakokat mutat be, ezek sajátos gyakorlatai és jogszabályai izgalmas sorozatban rajzolódnak ki a pannókon" - olvasható az intézet közleményében.

A kiállítást Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete nyitja meg. 

A megnyitót követően szakemberek beszélnek a romániai többnyelvűségről. Közigazgatásban dolgozók a szabályozásról, állami hatóságok a hozzájuk érkezett tapasztalatokról, reklám-szakemberek a marketing nyelvi érzékenységéről, multinacionális vállalatok a cégen belüli többnyelvűségről, illetve az ügyfelek visszajelzéseiről. 

A kerekasztal résztvevői:
Asztalos Csaba Ferenc (elnök, Országos Diszkriminációellenes Tanács)
Diósi László (igazgató, OTP Bank)
Orbán Csaba (Big Print)
Turos Lóránd (alelnök, Nemzeti Audiovizuális Tanács)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?