Egy napra Kolozsvárra költözik a Spot Fesztivál

A Színművészeti Egyetemek és Főiskolák Nemzetközi Találkozója, más nevén a Spot Fesztivál egy napra Kolozsvárra költözik Nagykárolyból.

A Váróterem Projekt otthonában, a ZUG-ban egy nap alatt öt színházi előadást, egy analóg retroprojekciót, egy könyvbemutatót és két nemzetközi színházi projekt bemutatását lehet megtekinteni március 30-án. „A SPOT Fesztivál egy különleges színházi könyvgyűjtést hirdet és meghív egy szeretettel elkészített gombalevesre, lekváros kekszre, emellett pedig nagykárolyi borokat kóstolhat minden résztvevő. Az eseménysorozat afterparty-val végződik. Mosollyal és felgyűrt ingujjal várunk titeket, és aki biciklivel jön még puszit is kap” – ígérik a szervezők.

Az egy napos programsorozat a Puck bábszínház két előadásával kezdődik: HA ÉN LENNÉK MÁTYÁS KIRÁLY a magyar tárulattól és a VASILACHE SI MĂRIOARA a román társulattól.

13 órától egy közös ebédre hív a SPOT Fesztivál, 15 órától  ODAÁT címmel Nagykárolyról készült fotók kiállítását nyitják meg, alkotói Gödri Alpár Béla és Paul Sarvadi.

15:30 órától a SPOT Fesztivál két projektjét mutatja be: a SPOT Nyári Egyetemet és a SPOT. co 2-t. A program folytatódik Tasnády-Sáhy Péter A BÉKAEMBER LEGENDÁJA című könyvének bemutatásával, majd 18 órától Jordan Radicskov TE, LÁZÁR! Monodrámáját lehet megtekinteni, Fándly Csaba kaposvári színész rendezésében és előadásában.

19 órától a budapesti K2 Színház YORICK VISSZATÉR című, lírai kollázsát mutatja be, majd 20.30-tól Gáspár Szilárd szobrász FULL CONTACT MATTER című performanszát láthatjuk.

A SPOT Társulat is bemutatja első előadását, a MANOLE MESTER EMBERI GALÉRIÁT, mely 21.30-tól kezdődik.

Az eseménydús nap egy kolozsvári művész, Andrei Mărginean analóg retroprojekciójával és DJ Blackmamba 23.30-tól induló afterpartyjával ér véget.

A fesztiválhoz kötődő intézmények és művészek

A meghívott intézményeknek és művészeknek köze volt, van és lesz a nyolc éve létező fesztiválhoz. A Puck Bábszínház előadásaiban olyan színészek szerepelnek, akik egyetemi éveik alatt részt vettek a nagykárolyi fesztiválon. A budapesti K2 Színház részt vett egy workshopon és bemutatott egy előadást a fesztivál 2013-as és 2014-es kiadásain. Mi több, az idei nyár folyamán a SPOT Társulat második előadását fogják megrendezni. Fándly Csaba, a kaposvári Csíky Gergely színház színésze Nagykárolyban született és diákként részt vett ő is a fesztiválon.

A SPOT Társulat tavaly jött létre, székhelye és alkotó központja Nagykárolyban található, tagjai pedig színészek és diákok. A fotókiállítás nem szokványos képeket mutat be Nagykárolyról, a borok pedig a nagykárolyi Cristian Jugrestan szőlőskertjéből származnak.

A SPOT Színművészeti Egyetemek és Főiskolák Nemzetközi Fesztiválja 2007-ben vette kezdetét Nagykárolyban. Célkitűzése a különböző országok egyetemein tanuló diákok közötti kapcsolat megteremtése volt. Nyolc év alatt a fesztiválon részt vettek bukaresti, jászvárosi, marosvásárhelyi, krajovai, temesvári, váradi, újvidéki (Szerbia), kaposvári (Magyarország), burghauseni (Németország), berni (Svájc), kisjenői (Chișinău, Moldova), londoni (Nagy-Britannia), és hulli (Nagy-Britannia) egyetemek.

A SPOT TÁRSULAT ötlete két éve adódott. Az elképzelés alapjául az az igény szolgált, hogy kapcsolat jöjjön létre olyan művészek között, akik eltérő kulturális, földrajzi és nemzetiségi közegből érkeztek, továbbá olyan színi iskolát végeztek, végeznek vagy készülnek végezni, amely szerepelt a SPOT Fesztiválon.

Egy könyv a színházról Nagykárolynak

A SPOT Fesztivál könyvgyűjtést szervez, erről már itt is írtunk. Most a kezdeményezők mindenkit megkérnek, hogy aki teheti, egy bármilyen nyelvű, színházi tematikájú könyvet adományozzon a könyvtárnak. Az így összegyűjtött könyveket a Nagykárolyi Városi Könyvtárban és a Nagykárolyi Elméleti Líceum Könyvtárában kialakítandó Spot Könyvtárat fogják gyarapítani.

 

Kimaradt?