Csíksomlyón is bemutatják a Csaba királyfi székely rockoperát

A csíksomlyói hegynyeregben is bemutatják a Csaba királyfi című rockoperát, G. Nagy Ilián művét augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén játsszák majd – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtótájékoztatójukon az alkotók.

A Csaba királyfi szövegkönyvét, verseit és zenéjét G. Nagy Ilián szerezte, Bene Zoltán hangszerelte. A rendezvény magyarországi fővédnökségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, erdélyi fővédnökségét Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere vállalta - olvasható a Hargita megyei önkormányzat közleményében. 

A szerző székely nemzeti operaként határozta meg a művet, amelyben a rockopera elemei mellett a klasszikus opera hangzása is megtalálható. Elmondása szerint az operában ujgur, székelyföldi és csángó dallamrészletek is felismerhetők. 

http://www.youtube.com/watch?v=a4t3W0bNMjs&feature=youtu.be

G. Nagy Ilián korábban azt mondta, műve iránt azért nagy az érdeklődés, mert előtte senki nem írt egész estés színpadi művet Csaba királyfiról. Véleménye szerint a mondavilágban megőrzött és a székely himnuszban is megénekelt királyfiról homályosak az ismeretek mind Magyarországon, mind Székelyföldön. Az opera felidézi Csaba királyfi alakját, azt, hogy miért kellett elmenekülnie a Kárpát-medencéből, miként várták vissza a székelyek, és hogyan teljesedik be az öröksége. 

Az augusztusi bemutatót egyaránt támogatja Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkszereda önkormányzata, megszervezésébe a csíksomlyói kegyhely fölött rendelkező ferences rendtartomány is hozzájárult.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere úgy vélekedett, hogy a műnek nemzetegyesítő jellege lesz, hiszen határokon átnyúló összefogással valósul meg.

Kimaradt?