Könyvbemutató Gyergyószentmiklóson egy lévita lelkészről

Március 23-án, hétfőn 18 órától Gyergyószentmiklóson a Városi Könyvtár kiállítótermében bemutatják a Ne csüggedj el, kicsiny sereg – Szabó Mózes lévita lelkész emlékezete című könyvet.

A kötet elvezet az első világháború hadifogolytáboraiba, ahol a székelypetki születésű Szabó Mózes tanító és társai megalakítják a valaha is létezett legkeletibb református gyülekezetet, majd prédikátoruk, megtagadva az 1918-as impériumváltás utáni hűségesküt, egy Homoród menti székely faluban, Égében lévitaként nemcsak az igét hirdeti, de gazdálkodik és közéleti szerepet is vállal, 1943-ban pedig megírja a falu monográfiáját, mely most jelenik meg első ízben nyomtatásban. Az írások szerzői: Szőnyi László, Szígyártó Miklós, dr. Papp Vilmos, Kovács Bálint. Egy jellegzetes sorsú erdélyi család, a korabeli falu és székelyudvarhelyi tanítóképző mindennapjait, majd Budapestre vezető útját eleveníti fel a kötet második részében a lelkész lánya, Szőnyi Lászlóné Szabó Éva.

Az Égéért Egyesület kiadásában megjelent kötetet bemutatja Incze Ibolya társszerkesztő és Fülöp Szabolcs székelydályai-égei református lelkész. Házigazda a Gyergyószentmiklósi Református Egyházközség Nőszövetsége.

 

Kimaradt?