Tűzoltó a nagyváradi bábszínházban

tuzolto-plakatSzép Ernő Tűzoltó című egyfelvonásos vígjátékát mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház, november 3-án, szombaton 19 órától az Árkádia Bábszínházban. Az előadást Hajdu Géza rendezte.

Szép Ernő irodalmi munkásságának a versnél és prózánál nem csekélyebb jelentőségű területe a színpad. Voltak évek, amikor a legdivatosabb drámaírók közt tartották nyilván. Furcsa témájú és váratlan fordulatú egyfelvonásosait akkoriban csak mint mulatságos ötleteket vették tudomásul. Manapság sokan ezekben látják a magyar abszurd irodalom kezdeteit. A polgári élet egyre fokozódóbb képtelenségei formálódtak itt groteszk játékokká. Talán maga Szép Ernő sem érezte, hogy ezekben a jelenetekben foglal el legkritikusabb magatartást kora fokozódó embertelenségével szemben.

A Tűzoltó című egyfelvonásos vígjáték is egy komikus, ugyanakkor abszurd alaphelyzetre épül, a kisvárosi tűzoltó és az özvegyasszony rövid szerelmi története egy képtelen, ugyanakkor megmosolyogtató szituációt vázol fel: a címszereplőnek választania kell, a női vágy hirtelen lángra lobbant tüzét csillapítsa vagy a valós tűzesethez siessen...

Szereposztás:

Szép Ernő

TŰZOLTÓ

kukkulórium egy felvonásban

Szereplők:

Egy szép özvegyasszony              Molnár Júlia

Tűzoltó                                         Kiss Csaba

Szolgáló                                        Ababi Csilla

Egy szegényember                         Meleg Vilmos

                                                    Hajdu Géza

Rendező: Hajdu Géza

Koreográfus: Brugós Sándor Csaba

Játéktér: Florina Bellinda Vasilatos

Cimbalomkíséret: Bartalis Botond

Kimaradt?