Jótékonysági előadást tart a szatmári magyar társulat

Hagyományaihoz híven idén is tart jótékonysági színházi előadást a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Március 20-án, 19 órától látható majd a Móricz Zsigmond regénye alapján színpadra állított Rokonok című produkció.

A Babarczy László Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész által rendezett előadást a társulat hatvanadik, ünnepi évadának nyitóelőadásaként láthatta először a közönség, 2013 októberében. Azóta 24 alkalommal játszotta a társulat itthon és külföldön egyaránt – ezáltal a Rokonok az elmúlt évadok legjátszottabb előadásának számít. Az előadás sikerrel szerepelt többek között a gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházi Kollokviumon, Tiszaújvárosban, hét alkalommal a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, a 25. előadásra pedig a Sárospatakon kerül sor 2015. március 19-én. Ezt követi, huszonhatodikként az itthoni jótékonysági előadás, mely által a szatmári közönség is újra viszont láthatja Móricz mindig aktuális klasszikusát.

Bessenyei Gedő István művészeti igazgató szerint „a mostani akció tétje éppen az, hogy rá tudunk-e cáfolni egy kicsit Móricz kegyetlen realizmussal megmutatott társadalomképére: míg a Rokonokban a társadalom felfalja a kiszolgáltatottakat és kihasználja az értékes emberek naivitását, tisztaságát, az ilyen akciók segítségével társadalmunk, közösségi létünk naposabb oldalát mutathatjuk meg. Bebizonyíthatjuk, hogy mi képesek vagyunk segíteni az egész életüket a közösség szolgálatának szentelő, értékes és alkotó embereken, amikor ezek bajba kerülnek, mint ahogy nem nézzük tétlenül a legkiszolgáltatottabbak, a gyerekek szenvedését sem.”

A Harag György Társulat idei jótékonysági előadása bevételének egyik részét a szatmárnémeti Hans Lindner Alapítványhoz juttatja majd el, akik a daganatos betegségekben szenvedő gyerekeket segítik majd vele a Reménysugár program keretében. A jegybevételből és a felajánlásokból befolyt összeg másik része a társulat munkáját segítő Proscenium Alapítványhoz kerül. Utóbbi pénzösszeggel a színház két, súlyos betegségben szenvedő munkatársának gyógykezeléséhez kíván hozzájárulni a Harag György Társulat és a Proscenium Alapítvány.

A Rokonok a mi korunkról szól, még akkor is, ha a nyelv, amit beszélnek, a viszonyok, amelyeket megjelenítenek, a húszas-harmincas évek világát idézik. Hihetetlenül aktuális mű: ha fellapozunk egy tetszőlegesen választott újságot, két-három olyan hírt biztosan találunk benne, amely alapja akár a móriczi történetből is származhatna. A Babarczy László által színpadra írt darab lemond a korábban általánosan elterjedt szövegváltozatok kegyességéről: a Móricz által a kor színházi ízlése szerint dramatizált változat helyett a regényhez fordul, annak szigorát, kérlelhetelenségét és éleslátását idézi fel újra. Nem oldódik fel a zsánerek vagy a komikus ellenpontozás kiaknázásában, hanem – akárcsak a regény – őszinte „tragédiát” alkot. A puszta komikum helyét átveszi az irónia, a zsánerszerű jellemformálás helyét pedig a szó jó értelmében vett, kérlelhetetlen realizmus, ezen keresztül pedig a jól érezhető valóság-reflexió.

Belépők a színház Horea úti jegyirodájában válthatók hétköznaponként 10 és 17 óra között, vagy az előadás előtt a helyszínen, a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának előcsarnokában. A jegyek felnőtteknek 20 lejbe, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lejbe kerülnek. Emellett természetesen mindenki lehetősége szerint tehet nagyobb összegű felajánlást már a belépőjegy megvásárlásakor vagy a helyszínen elhelyezett urnákban. Bővebb információkért a 0261-712106-os telefonszámon, illetve a szervezes@harag.eu e-mail címen lehet érdeklődni.

Kimaradt?