Angyalfüttyel érkezik Berecz András Erdélybe

Angyalfütty című önálló estjével Székelyföldön turnézik Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó. A népszerű előadóművész március 6-10. közötti turnéjának állomásai: Csíkszereda, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Marosvásárhely. A cikk végén a turné programját is megtalálja. 

„Az Angyalfütty saját mesém. Nem a földön, hanem ágyban forgolódva álmodtam meg. Ebben a táncok kialakulása a fő esemény. Tisztán láttam magam előtt, hogy valami savanyú, tánctalan ántivilágban, valamely fel nem jegyzett égi háborúban egy angyalt a társai oldalba döfnek, így az, szegény, hullani kényszerül. Aláhullva előveszi a nagy erős kíváncsiság: ha nem bontja ki a szárnyait, mi történik akkor?”– nyilatkozta egy interjúban Berecz András az Aranyfüttyről.

Berecz András ízes beszéde miatt mindenkinek az az első benyomása, hogy székelyföldi embert hall. Pedig a Kossuth-díjas művész budapesti születésű. Fiatalon jogásznak, majd festőnek készült, ám az élet más sorsot szánt neki. Szerencsénkre.

Az első dalokat édesanyjától tanulta. Megalapította az Ökrös és Egyszólam együttest, és énekesként hamarosan igen népszerűvé vált. Az éneklés mellett néprajzi tanulmányokat is folytat. Kutatási területei elsősorban Felvidék, Erdély, Moldva (ahol először 1979-ben járt), Somogy, de Nagykunságban és Nyírségben is gyűjt dalokat, meséket, tréfákat. Magyar népzenét tanított Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontói York egyetemen, valamint kanadai és amerikai táborokban is. Tíz éve Kodály-sorozatot indított útjára. Műfordítással is foglalkozik.

A népszerű előadóművész március 6-10. közötti turnéjának állomásai: Csíkszereda, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, a következő program szerint:

2015. március 6-10.

6. Csíkszereda : Csíki Játékszín, kezdés 19:00, jegyek elővételben kedvezményesen a Csíki Játékszín jegypénztáránál.

7. Kézdivásárhely, kezdés 19:00

Vigadó Művelődési Ház / Nagyterem

* Belépő: 15 lej.

8. Sepsiszentgyörgy: Unitárius templom, kezdés 17:00, jegyek elővételben kedvezményesen a Kulturális Szervezőirodában, a Háromszék és a Székely Hírmondó napilap szerkesztőségében

9. Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor Színház. 19:00

Belépő: 20 és 15 lejes áron váltható

10. Marosvásárhely, kezdés 19:00

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

A belépőjegy ára felnőtteknek 20 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej.

 

 

 

Kimaradt?