Segesvár: UNESCO világörökség vagy Disneyland?

Az UNESCO világörökségek között elfoglalt helyét veszélyezteti Segesvár, ha lakói és az önkormányzat nem veszik komolyan a szigorú állagmegőrzési feltételeket – jelentette ki Maros megye főépítésze, Răzvan Şipoş.

„Meg kell értetnünk az emberekkel, hogy Segesvár akkora érték, amit nem szabad tönkretenni csak azért, hogy nyissunk egy kocsmát. Egyesek cementet használtak, ami tilos. Ha nem figyelünk oda, még képesek lesznek aszfaltot önteni” – idézi a főépítészt a Vocea Transilvaniei portál.

Răzvan Şipoş (aki Segesvár történelmi központját és Szászkézdet menedzselő UNESCO szervezőbizottság elnöke is) arra figyelmeztette az illetékeseket, hogy ha a középkori város elveszíti autentikus jellegét, visszavehetik tőle az UNESCO világörökségi címet. Az eredetiséget már azzal is tönkre lehet tenni, ha a felújításoknál oda nem illő anyagokat használnak, mint amilyen a cement, ami az épített örökség védőinek rémálma.  „Minden egyes szegre figyelnünk kell” – mondta Şipoş.

„Valószínűleg Segesváron fogjuk az első, engedély nélkül épített ingatlanokat lebontani a megyéből. És nemcsak a Várban, hanem a város bejáratainál is. Az mégsem lehet, hogy miközben az ember belép egy UNESCO által védett városba, a település bejáratánál autótemető látványa terüljön a szeme elé!” – háborgott a szakember.

Şipoş drasztikus büntetéseket helyezett kilátásba mindazoknak, akik a legkisebb mértékben is megrongálják az épített örökséget. Mint elmondta, az örökségmegőrzésnek a legnagyobb körültekintéssel kell zajlania, szakemberek kell tüzetesen megvizsgáljanak minden beépítésre szánt kavicsot, a mész összetételét is. 

A korábban elvégzett munkálatokkal bajok vannak. Nem megfelelő a festék összetétele és a színek sem, amelyekkel kívülről lemázolták a középkori házakat: „Inkább Disneylandre emlékeztet, mintsem egy középkori műemlékre” – jelentette ki. Ráadásul újabban megjelentek a személygépkocsik is a várban, egyesek a szabályokra fittyet hányva leparkolnak a középkori utcácskákon, vagy reklámplakátokat ragasztanak ki. „Ha nem ragaszkodunk az autentikussághoz, hazudni fogunk a gyerekeinknek és az utánunk jövő nemzedékeknek” – figyelmeztetett.

Răzvan Şipoş azt is megemlítette, hogy Maros megyében (valószínűleg éppen Segesváron) UNESCO-konferenciát szerveznek a közeljövőben, hogy a hazai érintettek a világ neves UNESCO-szakembereitől kapjanak útmutatást és tanácsokat.

Segesvár középkori belvárosát 1999-ben vették fel a világörökségi listára, többek közt a Hortobágy Nemzeti Parkkal és a máramarosi fatemplomokkal egyidőben. 

Kimaradt?