Képek, amik kimásznak a keretből: Napocska-történetek

Első látásra színes mesevilág, ha jobban megfigyeljük a részleteket, derűvel szemlélt felnőtt-világ jelenik meg Darvay Tünde képein, amelyeket a Kolozsvári Rádió kiállítótermében mutattak be hétfő este.

napocska dt szzs resizeAz Egyesült Államokból nemrég hazatelepült művésznő első erdélyi kiállítását, a „Napocska-történetek"-et Florin Zaharescu, a Kolozsvári Rádió főszerkesztője, Rostás-Péter István, a magyar nyelvű adások főszerkesztője és Szuszámi Zsuzsa szerkesztő, a kiállítás kurátora köszöntötte.

napocska boss resize
„Darvay Tünde olyan világot tud teremteni, amelyben minden, de minden lehetséges. Még ebben a rossz időben is jókedvre deríti a nézőt a képek hatalmas színkavalkádja és alakjai" – mondta Szuszámi Zsuzsa. A fára festett képek keret nélküliek, vagy éppen a keret is a kép része, de olyan is van, hogy az egész kép egy rést, egy hiányt, egy űrt keretez. napocska narancsfa resize„Oda mindenki azt gondolhat, azt képzelhet, amit akar" – felelte a művésznő, amikor arról tudakozódtam, mi célja volt a kompozíciók részeit alkotó hiátusokkal.

napocska buromurgo neni resize

Darvay Tünde történeteket mesél, mosolyogva és mosolyogtatva. Olyan történeteket, amelyek egyidősek az emberiséggel. Szerelem, csók, ölelés, szerelmi háromszög, álom, emberpár. Ezek a témák örökkévalóságuk révén mindig kibújnak a stílusok, kategóriák, műfajok lezárt dobozaiból. Ahogyan a Darvay Tünde alakjai is kibújnak a korlátaik közül, észre se vesszük, mikor keveredett össze a valós az elképzelttel, a mesélő az elmesélttel: a szerelmeskedő Rómeó és Júliát ábrázoló kép összemosódik a művésznő szobájának részletével, és a keretben látjuk az ecseteket is, amelyekkel az alkotás készült:

napocska romeojulia resize

Chagallt, a gyerekrajzokat és az óegyiptomi sírkamrák festményeit egyformán eszembe juttatják ezek a képek, amelyek szürrealizmusát itt-ott földre rántja egy nagyonis realista, hétköznapi részlet, mint például az Ölelés címet viselő alkotáson ez a konnektor, amelyből a szerelmes nő éppen készül kihúzni a lámpa csatlakozóját:

napocska oleles resize

Darvay Tünde tárlatát a Kolozsvári Rádió (cím: Donát út 160) kiállítótermében november 19-éig lehet megtekinteni.

Kimaradt?