Elismerést kaptak a művelődési életért dolgozó vásárhelyiek

Marosvásárhelynek nincs saját, városi művelődési intézménye, valamennyi a megyei tanács fennhatósága alatt működik. Ennek ellenére a városi önkormányzat úgy határozott, Pro Cultura kitüntetésben részesíti valamennyit a civil szervezetekkel együtt, amelyek a múlt évben valamilyen kulturális rendezvényt szerveztek, hozzájárulva a város gazdag művelődési életéhez.

Az ötlet dr. Kikeli Pál orvos-professzortól származik, a városi önkormányzat tudományos, oktatási, egészségügyi és kulturális szakbizottságának elnökétől, aki kifejtette, az elmúlt években olyan jelenségnek lehettünk tanúi Marosvásárhelyen, amelyhez nem volt még hasonló példa: gazdag művelődési élet zajlik a városban, a kulturális intézmények, a civil szervezetek rendszeresen szervezik a rendezvényeket, ezekkel is öregbítve a város hírnevét. Ezért az önkormányzati képviselő javasolta, hogy hozzon létre a tanács egy Pro Cultura díjat az intézmények és civil szervezetek, illetve egy hasonlót a művészek számára.

A február végi ülésen a tanács rá is bólintott a határozattervezetre, így márciusban sor kerül annak a több mint harminc intézménynek és szervezetnek a díjazására, amely hozzájárult a város művelődési életéhez. Emlékplakettet és oklevelet kap többek közt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Maros Művészegyüttes, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a Spectrum Színház, a Lórántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Maros megyei múzeum, a megyei könyvtár, a Teleki Téka.

A Pro Cultura kiválósági díjat öt kategóriában két-két művésznek fogják átadni májusban a Marosvásárhelyi Napok keretében, zene, színház, tánc, képzővészet és irodalom kategóriában. A szaktestületek javaslatára egy-egy román és egy-egy magyar művészt részesítenek az elismerésben.

Kikeli Pál azt is javasolta, hogy honosítsák meg a Marosvásárhelyi Kulturális Tavasz, Nyár, Ősz és Tél elnevezésű rendezvénysorozatokat, amelyek az évszakhoz kapcsolódva nyújtanának különböző művelődési lehetőségeket, irodalmi, képzőművészeti, zenei, színházi eseményeket. 

Kimaradt?