Jubileumot ünnepelt a Helikon folyóirat

Csütörtök este ünnepelte 25. születésnapját a Helikon irodalmi folyóirat. A Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán helyet kapó eseményen a lap munkatársai idézték fel az elmúlt negyedszázadot, és olvastak fel műveikből.

Mile Lajos főkonzul arról beszélt, érdekes kettősséget vállal fel a lap, hiszen olvasásakor egyszerre érzékelhetjük a szellemi örökség továbbvitelét, az értékőrzést, emellett azonban a kánonbontás szándékát, az új értékek teremtését is. Előrebocsátotta: a Műút című folyóirattal közös estet szerveznek majd azért, hogy a két lapot egymás és a közösség számára is ismertebbé tegyék.

A Helikon mai gazdáinak, ha felmenőt keresnének, könnyű dolguk volna, hiszen Döbrentei Gábor óta az irodalomnak akadt megannyi fóruma, fogalmazott Szilágyi István alapító szerkesztő. Beszélt arról is, hogy a második világháborút követő évtizedekben az Utunk lett a magyar irodalom fóruma, de azt 1989 karácsonyán néhány kollégájával megszünteték, majd sebtiben (másfél óra alatt) új folyóiratot alapítottak, a mára 25 éves Helikont. Később szembesültek azzal a ténnyel, hogy a magyarság apad ugyan, de az általa termelt kulturális értékek nem – ezt a furcsaságot Szilágyi, mint mondta, ötven éve nyomon követi. A választ Kuncz Aladárnál találta meg, aki szerint a kisebbségi állapotban keresendő a megoldás.

Karácsonyi Zsolt főszerkesztő (képünkön) kifejtette, az irodalomról megoszlanak a vélemények: mintha az irodalom hullámzása közepette azt lehetne kihallani, hogy nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba. Ezzel azonban szembemennek az irodalmi lapok, amelyek ugyanabban a formában tépik le magukról a megszokottságokat úgy, hogy azok mégis velünk maradjanak. Ehhez az szükséges, hogy az elődökre épülő lap a fiatalokra is figyelmet fordítson. Ezt a Helikon is megtette, mondta Karácsonyi, hozzátéve, ezért időzítették erre a napra a folyóirat új honlapjának elindítását is.

Egyed Emese beszámolt arról, a lapnak nem olyan virágos az élete, mint amilyen színvonalas a tartalma, ezért ha valaki ismerne milliomosokat, bátran küldheti őketa Helikonhoz. Beszélt arról is, a lap indulásakor nehéz volt magukhoz vonzani az alkotókat az előítéletek miatt, az sem volt könnyű feladat, hogyan maradjanak fenn, ha már megszületett a folyóirat.

Az eseményen László Noémi költő, szerkesztő, Király László, a lap korábbi főszerkesztője, Egyed Emese, Fekete Vince és Papp Attila Zsolt szerkesztők olvastak fel műveikből.

Kapcsolódók

Kimaradt?