Kettős könyvbemutató a szentgyörgyi Tein Teaházban

Kettős könyvbemutatót tartanak február 28-án, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Nemrég jelent meg Elek Tibor irodalomkritikus Markó Béla költői világáról szóló monográfiája, amelyet most a szerző jelenlétében a sepsiszentgyörgyi közönségnek is bemutatnak. A rendezvényen jelen lesz Markó Béla, akinek tavaly napvilágot látott, Fűszál a sziklán című új haiku-kötetét is megismerhetik a jelenlévők. A szerzőkkel a monográfia szerkesztője, Farkas Wellmann Éva költő, a Bárkaonline munkatársa beszélget. A rendezvény házigazdája: Szonda Szabolcs műfordító, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.

A kötetekről:

„Mi az esztétikum és a politikum viszonya? Lehetséges-e a költő világát különválasztani a politikusétól? Az individuális vagy a közösségi szabadságtörekvések a fontos(abb)ak az irodalomban és az életben? Az avantgárd jellegű formabontás vagy a klasszicizáló karakterű formateremtés, a személyiség szétesésének, szóródásának, vagy a személyiség egységének, méltóságának költői ábrázolása a korszerű(bb)? Érvényesek lehetnek-e korunkban a teljesség, a harmónia, a szépség költői alakzatai? A világ, a létezés tényei áhítattal teljes emelkedettségre, pátoszra, vagy kételyekkel teli, (ön)kritikus rákérdezésre, iróniára jogosítják fel a költőt?" – efféle és más hasonlóan izgalmas kérdésekre keres választ a monográfia szerzője Markó Béla verseit, köteteit újraolvasva.

„Markó Bélának, mint haiku-költőnek is, inkább japán stílben illene írnom pár vonalat most haiku-könyvére, de könnyed ecsettel egyetlen, tökéletes kört festeni tán még jobb volna – örök hír körforgásokról, égi s földi elemek helycseréjéről egy kör többet mond – a mű illó, színtiszta pillanatnyiság, a szó csak fölvillantja, föl nem érheti – ilyen vagyunk mind: fűszál, sziklafal, levél sebzett fonákján írás, rovátka, lepke álma, madárhang fénylő visszája – szavak árnyát, pillanataink mását görgetjük magunk előtt a csend hegyére” – így ajánlja Kovács András Ferenc költő, a Látó főszerkesztője Markó Béla harmadik, legfrissebb haiku-kötetét.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?