Ismét színpadon a KÁMO egyik legnagyobb közönségsikere

Ismét műsorra tűzte a Kolozsvári Állami Magyar Opera számos gyerekszereplőt foglalkoztató, átütő sikerű musicaljét. A Valahol Európában-t eddig húszezren látták, sokan többször is, mert mindkét szereposztásra kíváncsiak voltak. Február utolsó napján ismét nevethet, könnyezhet a kolozsvári közönség Kuksi, Pötyi, Hosszú, Suhanc, Ficsúr, Szeplős és a többiek történetén.

Radványi Géza azonos című filmje alapján 1995-ben született meg a musical változat, melynek zenéjét Dés László szerezte, dalszövegeit Nemes István, a szövegkönyvet pedig Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter írta. A musical követi a film történetszálát, a szereplők is ugyanazok. A darab, amelyet immár kultmusical gyanánt méltatnak a reklámanyagok, tartós sikert aratott, s máig rokonszenves ábrázolatát adja Dés László zeneszerzői erényeinek.

A 2013. májusi bemutató óta nem marad üres szék (sőt, üres lépcső sem) a Béres László rendezte musical előadásain. A töretlen közönségsikerhez ugyanúgy hozzájárul a fent említett második világháború idején játszódó, az emberségről és szabadságvágyról szóló történet szépsége, mint a kiváló szereposztás, amelynek harminc tagja a hét és tizenhat év közötti korosztályból kerül ki. A siker titkára igazán csak az jöhet rá, aki maga is legalább egyszer megnézi Kuksi, Pötyi, Hosszú, Suhanc, Ficsúr, Szeplős és a többiek történetét.

Valahol Európában musicalnek a Kolozsvári Magyar Operában közel 20000 nézője volt eddig és folyamatosan teltházakat generál.

A következő előadásra február 28-án, 18 órától kerül sor. Még kaphatók jegyek.

A második világháború idején járunk, az égből bombák hullanak, kevés az élelem, és mindenki retteg, hiszen nem tudja, mire ébred holnap. A történet hősei olyan gyerekek, akik a háborúban elveszítették családjukat, otthonukat, és bandába verődve vándorolnak. Vezetőik a javítóintézetből megszökött, náluk alig idősebb fiúk: Hosszú, Ficsúr és Szeplős, később pedig csatlakozik hozzájuk Suhanc, akiről kiderül, hogy fiúruhába öltözött lány. Mivel nincs, mit enniük, lopásból élnek, emiatt hamarosan körözni kezdik őket, de a banda ügyesen kicsúszik üldözőik kezei közül. Egy romos várban keresnek menedéket, ahol Simon Péter, az egykori karmester él a világtól elvonulva. Nehezen barátkoznak össze, hiszen vándorlásuk alatt a gyerekek megtanulták, hogy minden felnőtt az ellenségük. Simon Péter megtanítja a gyerekeket a zene szeretetére, és arra, hogy szabadságuk mindennél fontosabb, végül pedig ő lesz, aki megvédi üldözőiktől a csapatot: hivatalosan is befogadja őket a várba. De a győzelemnek ára van, az utolsó összecsapásban elvesztik társukat, Kuksit – őt siratja az előadás utolsó dala.

A MUSICAL ALKOTÓI ÉS SZEREPOSZTÁS:

Musical két részben Radványi Géza azonos című filmje alapján

Zeneszerző: Dés László / Dalszövegek: Nemes István / Szövegkönyv: Böhm György, Korcsmáros György, Horváth Péter

Vezényel: Kulcsár Szabolcs

Szereplők: Ádám János (Simon Péter), Farkas Loránd (Hosszú), Kerekes Mária (Suhanc / Éva), Laczkó V. Róbert (Ficsúr), Marosán Csaba (Szeplős), Szilágyi János / Madarász Lóránt (Egyenruhás), Rigmányi István (Sutyi),  Mányoki László (Tanító), Gergely Elek (Leventeoktató), Kovács Ferenc (Tróger, Sofőr), Rétyi Zsombor (Bálint)

A gyerekcsapat: Ábrahám Gellért / Sárosi Áron (Kuksi), Szélyes Nóra / Jenei Eszter (Pötyi), Jakab Ádám Gergő (Professzor), Bogdán Farkas / Mostis Balázs (Csóró)

Adorjáni Csenge, Albert Eszter, Ábrahám Dóra, Bács Tímea, Benkő Lilla, Gorzó Boglárka, Jenei Brigitta, Jenei Erzsébet, Könczey Ágota, Lönhart Csenge, Márton Ildikó Beáta, Miklósi Hunor, Nagy Gellért, Pánczél Kata, Petrov Áron, Radó Noémi, Rázmán Orsolya, Sánta Orsolya, Sógor Bence, Sógor Dénes, Szász Botond, Szenkovics Dávid, Tonk Bence Márton, Tulogdi Szűcs Botond, Vincze Csenge.

Díszlet- és jelmeztervező: Cristian Gătina

Koreográfus: Jakab Melinda

Rendező: Béres László

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?