Változatos tematika a 20. Alter-Native versenyprogramjában

A 20. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjában szereplő 59 film ezúttal is négy műfaj között oszlik meg: kisjátékfilmeket, animációkat, kísérleti filmeket és dokumentumfilmeket láthat majd a közönség. Amint arról korábban már hírt adtunk, Marosvásárhely legnagyobb filmes rendezvénye november 7-én kezdődik és 11-éig tart.

 

Nem volt könnyű dolga az előzsűrinek, hiszen 778 alkotás közül kellett kiválogatnia a legjobbakat.

 

Ebben az évben Spanyolországból érkezett a legtöbb nevezés: 118 filmet küldtek be spanyol alkotók, a második helyen Németország áll 63, a harmadikon pedig Franciaország 61 filmmel. Összesen egyébként idén 27 ország képviselteti magát a versenyprogramban.

Az előzsűri egyik tagja, Schneider Tibor rendező, operatőr szerint az utóbbi évekhez képest idén sokkal több román és magyar nyelvű kisjátékfilmet neveztek be a fesztiválra. De nem csak mennyiségi, hanem minőségi változás is tapasztalható – mondja –, hiszen ezek között sok színvonalas alkotás is volt, időszűke miatt azonban sajnos néhány nem fért be a versenyprogramba.

 

A filmek tematikája is igen változatos. Az előzsűri egy másik tagja, Marcel Ţintar film- és színházi rendező szerint „idén nincsenek vissszatérő témák, nem érvényesül semmiféle divathullám. Olyan a program, mint egy széles színskála, amelyen minden árnyalat fellelhető."

gepember resize

A versenyprogram színvonalát minősíti ugyanakkor az is, hogy számos olyan alkotást tartalmaz, amelyeket már díjaztak rangos fesztiválokon.

rofuszA magyarországi Rófusz Ferenc Ticket című rajzfilmje a legjobb animációnak járó díjat vitte el tavaly a valladolidi filmfesztiválon és két héttel ezelőtt a Syracuse-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Szintén több országban díjazták a Roser Corella–Alfonso Moral jegyezte spanyol alkotást, a Gépembert, akárcsak Anca Miruna Lăzărescu Csendes folyóját, a spanyol David Casals-Roma Violet, a kurtizán című filmjét, az olasz Ezio Maisto A currybonara című alkotását, és a sor még folytatható.

violet resize

Arról, hogy a 20. Alter-Native fődíját melyik film nyeri, a fesztivál hattagú zsűríje dönt. Ennek tagjai: Dimény Áron színész (Románia), Werther Germondari filmrendező, vizuális művész (Olaszország), Ada Solomon producer, a NexT Nemzetközi Filmfesztivál alapítója és igazgatója, az Európai Filmakadémia tagja, az ACE (Atelier du Cinema Européen) tagja, az EAVE, azaz a European AudioVisual Entrepreneurs romániai koordinátora (Románia), Mészáros Péter filmrendező, forgatókönyvíró (Magyarország), Isis Thompson filmrendező, operatőr (Nagy-Britannia), Ulrich Gábor képzőművész, Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező (Magyarország).

Az Alter-Native fesztiválon a napijegy 15 lejbe kerül, az öt napra szóló bérlet ára pedig 40 lej.

Kimaradt?