Marosvásárhelyi Trilógia a román-magyar együttélésről

A román és magyar együttélés kérdéseire keresi a választ a Tamacisza Kulturális Egyesület által "megálmodott" Marosvásárhelyi Trilógia, amelynek első mozzanataként Madaras Orsolya Borbála című darabját mutatják be.tamacisza projekt ae 01

A projektről a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Kozsik Ildikó művészeti tanácsadó, a Tamacisza elnöke, Madaras Orsolya szerző és Fazakas Mátyás rendező beszélt. Elmondták, a kísérlet kifejezetten a vásárhelyi térséghez kapcsolódik és olyan tematikát feszeget, amellyel a város lakói mindennapjaikban is találkoznak.

A darabot a szerző egy 2010-ben pályázati felhívásra írta, amit a Füredi Játékszín Alapítvány hirdetett meg kisebbségi témában és amelyet meg is nyert. A színre vitelében támogatja a román kulturális alapprogram, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, amely underground termében helyszínt biztosít a produkciónak.

Madaras Orsolya elmondta, mindennapjaink egyik igen fontos kérdése az elrománosodás. Ezt egy család történetén keresztül mutatja be, ahol a fiú román lányba szeret bele, a szerelmet házasság követi és kisgyerek születése. „Olyan történet ez, amelyet én találtam ki, de amely bármelyikünkkel megtörténhetett volna, vagy megtörténhet” – magyarázta a szerző, aki úgy véli, hogy ma Erdélyben szinte mindenkinek vannak hasonló történetei családjában, szomszédságában, ismerősei körében. {loadposition mnk}

Mielőtt a darab próbáit elkezdték volna, tanulmányt készítettek arról, hogy miként vélekednek a marosvásárhelyiek erről a kérdésről. Más-más korosztállyal kérdőíveket töltettek ki. „Amíg csak elméletben kellett véleményt mondani, mindenki tudta, mi lenne a megoldás hasonló helyzetben, de elakadtak, amikor azt kértük interjúalanyainktól, hogy képzeljék bele magukat egy ilyen helyzetbe és arra keressenek gyakorlati megoldást” – mondta a szerző.

A Borbála a Marosvásárhelyi Trilógia első része, a szerző elárulta, már dolgozik a második darabon. A bemutató időpontja még nincs kitűzve, egyelőre annyit lehet tudni, hogy november 10-15. között, hiszen egyeztetni kell a színházzal és a színészekkel, akik a Tompa Miklós Társulat művészei, illetve egy szereplő egyetemi hallgató. A darabban fellép: Györffy András, Kilyén Ilka, Fülöp Bea, Benedek Botond és Riţiu Ilka Krisztina.

Fazakas Mátyás rendező eddig többnyire szociális színházat rendezett, börtönökben dolgozott elítéltekkel, hátrányos helyzeti személyekkel, a társadalom peremére szorult közösségekkel. Számára új kihívás ennek a darabnak a színrevitele, mert színészekkel dolgozhat, illetve a téma miatt. „A színháznak kérdésfelvető szerepe van, nem mondhatja ki egyértelműen a szentenciát” – fogalmazott a rendező.

 

Kimaradt?