Így járult hozzá Klaus Johannis győzelméhez Lucian Mândruță

A hazai média elvesztette hitelét, az emberek most már egymás házi videóiban bíznak - így foglalható össze egyetlen mondatban Lucian Mândruță péntek esti kolozsvári előadása. A romániai magyarok körében is népszerű médiaszemélyiség legújabb könyvének bemutatója alkalmából jött a kincses városba, a Share! című kötetéről a Cărtureşti könyvesboltban beszélt.

A Share! arról a minden várakozást felülmúló mozgósításról szól, amely 2014 őszén indult a Facebookon, és amelynek köszönhetően (is) Klaus Johannis végül megnyerte az államfőválasztást. A kötet számos bejegyzést, státust, videoüzenetet idéz, amelyek virálissá váltak, rekordszámú megosztást értek el. A könyv második része Lucian Mîndruță esszéit tartalmazza vallásról, hobbikról, iskoláról, a kommunizmus emlékeiről és sok más témáról.

A könyvbemutatón a kolozsvári születésű Cristina Ana Chiș is jelen volt, aki a párizsi tömött sorokban tapasztalta meg igazán, mit jelent az államfőválasztás Romániában. A kötet a Herg Benet Kiadó gondozásában jelent meg.

A Facebook az érzelmekre hajt

Lucian Mândruță a Facebookkal körülbelül négy évvel ezelőtt kezdett behatóbban megismerkedni, amikor eltörte a lábát. A közösségi oldal egyik lényeges működési pontjáról viszont tavaly szerzett tudomást. Ekkor árulták el neki, hogy milyen algoritmussal szórja szét az üzeneteket a Facebook. Az algoritmus éppen a felhasználók emocionális reakciójára épít, így lehetett elnök Klaus Johannis - magyarázta Mândruță.

Emlékeztetett, hogy egy általunk közzétett üzenet nem minden ismerősünk idővonalán jelenik meg, normális esetben mindössze ismerőseink töredékéhez jut el. Ha ellenben az üzenet reakciókat vált ki, hozzászólásokat, gyors megosztásokat, lájkokat generál, sokkal több felhasználóhoz juttatja el az algoritmus. Ha pedig az üzenetet videó formájában osztjuk meg, a YouTube és a Facebook harcának köszönhetően akár ötször annyi felhasználó idővonalán tűnhet fel, mint a hagyományos szövegüzenet.

Mândruță már ősszel, az államfőválasztási kampányban eldöntötte, él ezzel az információval. Pedig eredetileg nem is akart civil harcos lenni - jegyezte meg. Miért lett mégis az?

Ponta = Ceaușescu

A bajok ott kezdődtek, hogy megnézte Victor Ponta kampányindítóját. "Vonult fel már valaki Nicolae Ceaușescu előtt?" - kérdezte Lucian Mândruță a közönségtől. És a teremben ülők közül páran fel is nyújtották kezüket. "Aki augusztus 23-án részt vett egy ilyen eseményen, annak szembeöltő volt a hasonlóság: a sok trikolór, az ugyanazt az üzenetet szajkózó szónoklatok" - mondta Mîndruță.

Hozzátette, talán egy 46 éves, sokat hallott, látott férfit, azaz őt magát ez különösebben nem kellett volna, hogy nyugtalanítsa, de a 12 és 13 éves gyereke miatt mégsem hagyhatta annyiban. "Felháborított a tudat, hogy ők is ugyanazt átélhetik, mint amit én gyerekkoromban" - magyarázta indítékát a médiaszemélyiség.

Beizzította tehát a civil videokampányát. Első videói között szerepelt az a kis összeállítás, amely a következő kérdésre kereste a választ: Hogyan nézne ki a világ, ha a román kormányokat bízzák meg a projektek tervezésével, kivitelezésével? Hát így:

A videót pillanatok alatt 150 ezren nézték meg, 2600 felhasználó osztotta meg. A videó- és a televíziós kampány között nincs sok különbség, mindkettő célja az, hogy a képüzenetek sok emberhez eljussanak - jegyezte meg Mândruță. A 150 ezer megtekintés a televíziók nézettségét mérő ratingra lefordítva 1,2 pontot jelent, ez a szám Rareș Bogdan (a România TV hírtelevízió műsorvezetője) ratingjét jelenti egy átlagos este - ecsetelte a ProTV-t, az Antena 1-et és Antena 2-őt is megjárt Mândruță. A 150 ezer látogató még csak a kezdet volt.

A következő videót, amely protestszavazatokra buzdít, már 233 ezren nézték meg pár nap leforgása alatt. Ez a szám már az Antena 3 Sinteza Zilei című műsorának ratingjához közelít - szúrta oda Mândruță.

Hogy miért lehettek ilyen sikeresek ezek a pár perces, se operatőrt, se hang-technikust nem igénylő összeállítások? "Mert a felháborodásom összecsengett másokéval" - jegyezte meg a szerző.

Az összeállítások sorába egy hangos videó is bekerült. A siker viszont elmaradt, mindössze 35 ezren látták. Miért?

A válasz Lucian Mândruță szerint egyszerű: a romániai felhasználók inkább munkahelyükön olvasgatják a Facebookot, lebukni viszont a főnök előtt semmiképp sem szeretnének. A médiaszemélyiség szerint reggel 10,30 és 11 között a legnézettebb a Facebook. "Köszönjük ezt a jó kis szokást, mert így győzhetett Johannis" - jegyezte meg viccesen Mândruță.

Mândruță, a bájtokat kéregető koldus

Az államfőválasztás első köre után a pótlistákon észlelt rendellenességek, Johannis gyenge televíziós szereplései miatt Mândruță meg volt győződve, hogy Ponta lesz az elnök. "Legyünk őszinték: Johannis kampánya gyenge volt. A kampányviták során hiányzott belőle a siker egyik lényeges kulcsa: az empátia, az energia" - magyarázta. A külföldi szavazókörzetek előtt kígyózó sorok és a Facebook viszont pótolni tudták Johannis hiányosságát: érzelemmel töltötték fel a kampányt. Mândruță megjegyezte, a Facebook algoritmusa miatt arra is ügyelnie kellett, hogy csupán pár videót töltsön fel az oldalára, hogy a Facebook ne minősíthesse spamnek.

A napi 2-3 videójával viszont simán verte a hírtelevíziók nézettségét. A videók sikeréhez viszont jókor kellett lenni jó helyen. És Mândruță a választások második fordulójában Párizsból követte az eseményeket.

Itt találkozott például Cristina Ana Chișsel, aki a tömött sorokban tapasztalhatta meg igazán, mit jelent egy államfőválasztás Romániában. "A legfelháborítóbb annak a felismerése volt, hogy nem élhetsz az alapjogoddal azért, mert túl sokan vagytok. Annyira dühős voltam, mint soha addig életemben. A dühöm kitartott a második fordulóig" - kezdte a beszámolóját Cristina Ana Chiș. Elmondta, leginkább az ejtette kétségbe, amikor látta, a médiában milyen masszívan próbálják őket huligánoknak beállítani, akiket azért szállítottak Párizsba buszokkal, hogy cirkuszt csináljanak. A felháborodás megszámlálhatatlan élménybeszámolóban, videóban, üzenetben öltött testet: aki tehette, a maga eszközeivel szavazásra buzdított.

A médiaszemélyiséget Párizsba egy testvérpár hívta ki, Mihaela Ciobotaru és Ștefan, akikkel Mândruță személyesen a francia fővárosban ismerkedett meg. A Share! című kötetet a szerző nekik dedikálta. "Akkor nem volt se munkám, se pénzem. Mihaela megígérte, hogy fizeti a hotelszámlát, amit meg is tett. A feleségemtől kaptam száz eurót, hogy túlélhessem" - vázolta párizsi útjának körülményeit Mândruță.

Hozzátette, a szavazás napján készített videókban is végig arra törekedett, hogy civil aktivista maradjon: az eseményeket igyekezett nem kommentálni, csupán megmutatni, ami történik. És ez be is jött: a videókat aznap több mint két millióan nézték, 400 ezren osztották meg és 140 ezren lájkolták. Az olyan nagy portálok, mint a Mediafax, a Hotnews labdába se rúghattak, a hírtelevíziók csak az idejüket vesztegették. "A nézettség a Românii au talent tehetségkutató döntőjével vetekedett" - jegyezte meg.

A civil összefogás ott is megmutatkozott, hogy Mândruță a videóit a sorban állók telefonjáról tölthette fel. "Az Orange tarifái külföldön nem olcsók, így én lettem az első bájtokat kéregető koldus Európában" - jegyezte meg viccesen.

Előadása végén arra a kérdésre, hogy mennyire lehetünk boldogak a választások után pár hónappal, Mândruță csak annyit mondott: a kampány igazi győztesei nem ülhettek bele az elnöki bársonyszékbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?