Idén lesz Reflex, habár nem biennále többé

Kortárs színházi törekvéseket, a jelenkori kelet-európai színházak élvonalát mutatja be a Sepsiszentgyörgyön március 18 és 31-e között sorra kerülő Reflex 3 Nemzetközi Színházi Fesztivál. A rendezvénysorozat szervezői szerint a Reflex a kortárs színházi értékekre való kitekintés lehetőségét kínálja.

Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház igazgatója, a fesztivál főszervezője azt mondta, hogy a Reflex 3 nevéből idénre elhagyják a biennále megnevezést, mert eddig háromévente sikerült megszervezni a rendezvényt, és nem tudni, mikor kerül majd sor a következőre.

Bocsárdi László: hülyének érezzük magunkat

Bocsárdi rámutatott: idén az eddigi költségvetés feléből szervezik a fesztivált, az ehhez szükséges pénzt a sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzatok biztosítják. Ez egyrészt pozitívan értékelendő, hiszen azt mutatja, hogy a helyi önkormányzatok támogatják a kultúrát, de ugyanakkor elszomorító azt megtapasztalni, hogy a szentgyörgyi társulat magára van utalva. Bocsárdi László szerint „a bukaresti hatalomváltások azt eredményezték, hogy hülyének érezzük magunkat”. Rámutatott, hogy 2012-ben a Kulturális Minisztérium és a Román Kulturális Intézet részéről kiemelkedő támogatást kapott a Reflex, idén pedig semmit, illetve még a válaszra várnak, de már nagyon késő van a szervezés szempontjából.

A direktor ugyanakkor leszögezte: a színházi fesztivál az eddigieknél kevesebb előadást vonultat fel, de megtartották a rendezvény igényességét, az első két kiadás elvárásainak megfelelő minőségű darabokat hívtak meg Sepsiszentgyörgyre. A Reflex 3-ra Kelet-Európa országainak legfontosabb kortárs színházi előadásai érkeznek. Kilenc darabot nézhetünk meg Romániából, Magyarországról, Szerbiából, Lengyelországból és Litvániából, és a sepsiszentgyörgyi színházak reprezentatív előadásaival egészül ki a két hetes színházi maraton.

A fesztivál főelőadásai között van a litván Vilnius színház Oskaras Koršunovas által rendezte Miranda című előadása, amely Shakespeare Viharának egy értelmezése. Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház egy nagy fesztiválokon híressé vált előadással érkezik Sepsiszentgyörgyre. A Sirály című előadás közel 7 órás, de nem csak hossza miatt, hanem színházi újításai miatt is érdekes.

Az újvidéki Magyar Színház Opera Ultima című darabja egy operaelőadás, de ennél sokkal több, ugyanis karikírozott képet mutat az operáról és a hatalomról, mondta Bocsárdi László. Egy másik előadás a magyarországi Pintér Béla és Társulata által bemutatott Titkaink című kísérleti színházi darab.

Érdekesnek ígérkezik a budapesti Nemzeti Színház Szentivánéji álom című előadása, amely a shakespeare-i komédiát emberi tragédiába fordítja át.  A lengyel Nowy Teatr a Nancy interjú című fizikai színházi darabbal érkezik, amely egy rocksztár és kedvese tragikus történetét mutatja be.

A hazaiak közül jelen lesz a Reflexen a bukaresti Odeon Színház, Alexandru Dabija által rendezett Demokrácia ellen című előadással, továbbá a temesvári magyar és német társulat koprodukciójában készült Moliendo Café nevű elődás, Silviu Purcărete rendezésében, amely a kávézók világát idézi meg. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház pedig a többszörös Uniter-díjra jelölt és díjazott Hamlet előadást játssza a fesztiválon.

Bocsárdi László hozzátette, a Reflexen megünneplik a 20. század egyik legnagyobb színházi rendezője, Tadeusz Kantor 100. születésnapját is. Utcai fotókiállításon mutatják be a lengyel rendező darabjait, illetve három általa rendezett előadás filmjét is levetítik majd.

Bocsárdi László a Reflex fesztivál arculatát ismertetve elmondta, az idei kiadásnak egy fekete pont a jelképe. A pont ugyanis a legminimalistább geometriai elem, amely a csendnek, a nyugalomnak, az odafigyelésnek a jele. A Reflex fesztivál is két hét figyelemre hívja közönségét, a színház legnagyobb ereje ugyanis abban rejlik, hogy meg tudja állítani az egyre gyorsuló világot.

Antal Árpád: az őrült művészek merész dolgokra képesek

A Reflex fesztivált bemutató sajtótájékoztatón jelen voltak a rendezvény támogatói. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: ha egy városban, néhány négyzetkilométeren megfelelő számú, jó értelemben vett „őrült művész” él, akkor merész dolgokra képesek, ilyen a Reflex színházi fesztivál is.

Az elöljáró ugyanakkor emlékeztetett, hogy hétfőn, Bukarestben a Kulturális Minisztérium elindítja az Európa Kulturális Fővárosa címért való versenyt, amelyben Sepsiszentgyörgy, Székelyföld nevében pályázik a címre. Antal Árpád meglátása szerint Sepsiszentgyörgy lépéselőnnyel indul ebben a versenyben, hiszen a város folyamatosan nyit a kultúrák fele, eközben Kolozsvár polgármestere elzárkózik a multikulturalizmus elől, és bírósági úton próbálja megakadályozni a magyar és német helységnévtáblák kihelyezését.

Országos szinten Sepsiszentgyörgy önkormányzata költi arányaiban a legnagyobb összeget művelődési intézmények és kulturális események finanszírozására, mutatott rá a polgármester. A város a Reflex fesztivált 2009-ben 200 ezer lejjel, 2012-ben 250 ezer lejjel támogatta, idén pedig 350 ezer lejjel járul hozzá a fesztivál létrejöttéhez.

Tamás Sándor: a Reflex megér annyit, mint 50 négyzetméternyi országút 

Ehhez csatlakozva Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke elmondta: meglátásuk szerint a közösség felemelkedéséhez vezető út két részből áll: egyrészt a kulturális háttér biztosítása, másrészt az életminőség javítására irányuló beruházások. A Kovászna megyei tanács idén 250 ezer lejjel támogatja a Reflex fesztivált, amely 50 négyzetméter országút építésére elegendő. „Meggyőződésem, hogy Bocsárdi László és a Reflex fesztivál megérdemel 50 négyzetméter országutat”, mondta Tamás Sándor.

 

Kimaradt?