Neves román film az Anonim Fesztiválon

Beválasztották Radu Jude Mindenki a családunkból (Toată lumea din familia noastră) című alkotását az Anonim Fesztivál nagydíjáért versengő hét film közé. A kilencedik alkalommal megszervezendő szemle augusztus 6–12. közt várja közönségét a Duna-deltai Szentgyörgyön.

A román-holland koprodukciós játékfilmet az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be először, ahol első alkotása, a Legboldogabb lány a világon (Cea mai fericita fată din lume) 2009-ben részesült elismerésben. A Mindenki a családunkból hazai premierje a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a legjobb román filmnek bizonyult. Júliusban a Szarajevói Filmfesztiválon is bemutatkozott, és egyenesen a nagydíjat hozta el.

Radu Jude idei alkotása fanyar humorral közelít egy családi történethez: az elvált apa meglátogatja kislányát, hogy a nyári vakáció egy részét együtt tölthessék a tengeren, de a tervét ellenző anya és annak élettársa olyan reakciókat váltanak ki belőle, amelyek az álomutazás helyett döbbenetes felfordulásba sodorják a családi együttlétet.

Az Anonim Fesztivál nagydíjáért még további hat film versenyez, amelyeket szintén Ludmila Cvikova választott ki a Doha Filmintézet keretein belül működő Nemzetközi Programszervezők Vezetősége képviseletében. A 3000 dollárral járó díjat kizárólag a jelenlévő közönség szavazatai alapján ítélik oda valamelyik filmnek az alábbiak közül:

1. La playa d.c., r. Juan Andrés Arango, Kolumbia–Brazília–Franciaország, 2012

2. Okhotnik/ The Hunter, r. Bakur Bakuradze, Oroszország, 2011

3. Toată lumea din familia noastră, r. Radu Jude, Románia–Hollandia, 2012

4. Alpeis/ Alps, r. Yorgos Lanthimos, Görögország, 2011

5. J'aime regarder les filles/ 18 Years Old And Rising, r. Frédéric Louf, Franciaország, 2011

6. Valley of Saints, r. Musa Syeed, India–USA, 2012

7. La pirogue/ The Pirogue, r. Moussa Touré, Franciaország–Szenegál–Németország, 2012

 

Kimaradt?