Alter-Native: 59 versenyfilm, 27 ország, 13 játékfilm

Hatvan országból 914 rövidfilmet neveztek a 20. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm-fesztiválra, amely november 7–11. között zajlik Marosvásárhelyen. Végül 778 alkotás jutott el a szervezőkhöz a megadott határidőig, így ezek közül válogatott az előzsűri. Ennek tagjai: Durst György producer (Magyarország), Hartyándi Jenő, a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál igazgatója (Magyarország), Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Eugen Păsăreanu teatrológus, Schneider Tibor rendező, operatőr és Marcel Ţintar film- és színházi rendező. A Maros megyei MADISZ székházában megtartott maratoni előzsűrizés nyomán 27 országból összesen 59 filmet válogattak be az idei fesztivál 11 órás versenyprogramjába, az európai országokon kívül Japánból, Brazíliából, Kanadából, Kirgizisztánból, Kolumbiából, Iránból, az Egyesült Államokból érkező versenyfilmeket is megtekinthetnek majd a nézők.

A beválogatott filmek listája megtekinthető a Maros megyei MADISZ weboldalán, itt.

Ahogy azt már megszokhatta a közönség, a versenyfilmek mellett az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szerves részét képezik a játékfilmek is. Ezúttal a szervezők 13 alkotást tűztek műsorra, amelyek zömében idén vagy 2011-ben készültek, és számos elismerést gyűjtöttek be rangos nemzetközi fesztiválokon. Kiemelt szerepet kapnak ebben az évben is a magyar és román játékfilmek.embertragediaja

A fesztivál nyitófilmje Jankovics Marcell egész estés animációja, Az ember tragédiája, amelynek alkotója fődíjat nyert a nemrég zárult szolnoki nemzetközi képzőművészeti filmszemlén. A forgatókönyvét Madách Imre színműve nyomán 1983-ban írta Jankovics Marcell, a gyártás 1988-ban kezdődött, és hosszú hányattatások után tavaly ért véget. A dráma hőse az első emberpár, akit a Paradicsomból való kiűzetése után a sátán, Lucifer, álmukban végigkísér a történelmen, és elvisz a beláthatatlan jövőbe. Lucifer az égben Isten féltékeny társa a teremtésben, a földön Ádám árnyéka. Ádám a történet végén fölébred és ráébred, hogy a „cél halál, az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga."

Szerepel ugyanakkor a programban a marosvásárhelyi Kincses Réka filmrendező első nagyjátékfilmje, a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek. A film az emigráció, az otthonlét és -nemlét kérdését feszegeti. Zsuzsi és Sándor látszólag beilleszkedtek. Új házuk van, két gyermekük, biztos megélhetés. Az autó nagy, a garázs kicsi. Németországban élnek egy nagyváros szélén. Apró kertjükben a gyep gondozott, a kerítésen túl autópálya. Kelet-európai múltjukra semmi sem utal. Zsuzsi azt mondja, honvágya van; Sándor, hogy neki meg nincs, hogy neki semmi sem hiányozna, ha a felesége közel engedné magához. Amikor a gyerekek vakációra utaznak, a pár évek óta először marad kettesben. Szerencsére váratlan látogatók érkeznek...SzulofoldSex1

A román filmipar is képviselteti magát a 20. Alter-Native-on. Megnézheti a közönség többek között Tudor Giurgiu román–francia koprodukcióban készült alkotását, a Csigák és embereket (Despre oameni si melci), amely egy keserédes komédia Románia gazdasági életének útvesztőiről. A nemrég zajlott Varsói Filmfesztiválon a rendezőnek ítélték a zsűri különdíját, és az alkotást meghívták a 2013. június 20–július 1. között tartandó Edinburghi Nemzetközi Filmfesztiválra, amely a világ legrégebbi filmes seregszemléje.Despre oameni si melci

Az ember tragédiája mellett egy román animációs filmet is láthat majd a közönség, Anca Damian Crulic – a túlvilágra vezető út című alkotását. A film alapjául egy nemrégiben történt valós eset szolgál. A 33 éves román férfit, Claudiu Crulicot Lengyelországban jogtalanul lopással vádolták és börtönbe zárták, annak ellenére, hogy a bizonyítékok azt mutatták, a rablás időpontjában már nem tartózkodott a lengyel fővárosban. A mindenki által magára hagyott férfi belehalt az éhségsztrájkba, amelyet azért kezdett, hogy felhívja magára a figyelmet. A film könnyed humorral fűszerezve meséli el a tragédiát, egyszerre nevettetve és siratva meg a nézőt. Az alkotás elnyerte az egyik legrangosabb animációs seregszemle, az Annecy Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját, de Locarnóban, Koppenhágában, Varsóban és Isztambulban is kitüntetésben részesült.

A 20. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál programjában szereplő játékfilmek teljes listája megtalálható ezen a webhelyen.

A rendezvény partnerei a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Maros Megyei Tanács. Támogatók: Román Nemzeti Filmintézet, Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Kimaradt?