Marosvásárhelyen is bemutatták a téli Játékteret

A Játéktér című erdélyi színházi periodika 2014-es 4-ik, téli lapszámát mutatták be Marosvásárhelyen szerda délután az Ariel Gyermek és Ifjúsági Színházban.  Ungári Zrínyi Ildikó, Zsigmond Andrea és László Beáta Lídia ismertette az olvasnivalókat. 

A lap vásárhelyi bemutatóján nem véletlenül beszéltek a jelenlevő szerkesztők és érdeklődők többek közt a csecsemőszínházról, ugyanis ezzel a – tájainkon újdonságnak számító – színházi műfajjal éppen a beszélgetésnek helyt adó Ariel Gyermek és Ifjúsági Színházban ismerkedhettek meg a nézők. A rendezővel, Barabás Olgával László Beáta Lídia készített interjút az apró emberkék színházáról. A Pöttöm Színház az Ariel legújabb programjainak egyike – derül ki az interjúból, egy kísérlet, amely a 0-4 éves korú kisgyerekeknek szól. Az Állatkert című előadásról a lapbemutatón résztvevő Bonczidai Dezső bábszínész elmondta, mikor belevágtak, még ők sem tudták, mi jön ki belőle. A produkció inkább játszóházhoz hasonlítható, hiszen a gyerekek beléphetnek úgymond az előadásba, kimehetnek a színpadra, megfoghatják a darabhoz tartozó óriáskockákat. Igaz, hogy ez néha bonyodalmat okoz, hiszen a színes téridomok az előadás tartozékai, amelyekből hol kígyó, hol elefánt, hol majom lesz, ezért aztán alkudozni, csere-berélni kell a gyerekekkel, ha azok valamelyik, éppen akkor szükséges kockát fogták meg. A gyerekek a felfedezés örömével viszonyulnak a látottakhoz, ahhoz, ahogy előttük jön létre a nyuszi, a csiga, a teve. A produkció már a 28-ik előadásán van túl, most már eljutottak oda, hogy zökkenőmentesebb a színpadi játék.

Az interjú rovatban Ungvári Zrínyi Ildikó Pálffy Tibor „Hobó”-val, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színészével beszélget a falak újradefiniálásáról, a Tein teátrumról, a felolvasó színház erdélyi elterjedéséről. Az Imecs-Magdó Levente által Gergely László pszichopedagógussal, dramatistával készült interjú kapcsán egy beszélgetés kerekedett a lapbemutatón, a szervezők meghívták Lazsádi Csilla óvónő-pszichopedagógust, akivel a színház, a pedagógia és a pszichológia egymáshoz közelítésének szükségszerűségéről beszélgettek. A meghívott szakember, maga is szerzője a Játéktér következő lapszámának, a drámaterápia és pszichodráma jelentőségét hangsúlyozta, azokat a lehetőségeket, amelyekkel a gyerekek, a fiatalok megtanulnak szembenézni a nehézségeikkel, eligazodni a világban, megismerni önmagukat. A romániai iskolákban nincs színházi nevelés, holott a színház, vagy más művészet nyelvén sokkal nagyobb eredményeket lehetne elérni a személyiségfejlesztésben, a kommunikációs készségek fejlesztésében, a társadalomba való beilleszkedésben.

A Játéktér téli lapszmámában színkikritika olvasható többek közt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Shakespeare Szeget szeggel című előadásáról, tanulmány a bibliodrámáról, könyvrecenzió a Színházi nevelési programok kézzikönyve című kötetről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?