Mozgás-színházi előadás egy elképzelt jövőről Temesváron

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház január 31-én, szombaton a budapesti TranzDanz társulatot látja vendégül. Az általuk létrehozott mozgás-színházi előadás, a DiverZity egy olyan elképzelt, vágyott világban játszódik, ahol legtermészetesebb módon egészítik ki egymást kultúránk korábban elképzelhetetlen idő- és térbeli távolságaiból származó elemei.

Egy olyan világban, amelynek hiszterizált és agymosott, gyűlölködő és féltékeny, reális és irracionális félelmektől rettegő, a vezérért rajongó vagy neki csupán meghunyászkodó emberek élnek, van-e esély a harmónia megteremtésére?

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház január 31-én, szombaton a budapesti TranzDanz társulatot látja vendégül. Az általuk létrehozott mozgás-színházi előadás, a DiverZity egy olyan elképzelt, vágyott világban játszódik, ahol legtermészetesebb módon egészítik ki egymást kultúránk korábban elképzelhetetlen idő- és térbeli távolságaiból származó elemei. A „primitív” hangszeres zenétől, a rekonstruált barokkon át a zajzenéig, az etno, a pop, a rock, a jazz, a folk, a komolyzene átjárják egymást, a konceptualista posztmodern és az operett egyszerre van jelen.

A többszörösen elismert koreográfus-rendező, Kovács Gerzson Péter előadása, a DiverZity, Török Ákos kritikus meglátása szerint nem történet, annak éppen az ellenkezője: egy állapot, egy hely, ahol annyi esemény ellenére voltaképpen nem történik semmi. „Mint egy világvég előtti valcer, ahol az emberek főként önmaguk körül keringenek: a grimasszá fagyott mosolyok, a pózba rándult gesztusok, a maszkba ragadt arcok vigalma. A ki-kihallatszó mozgalmi dalok, a kifelé agresszív, felfelé alázatos pózolások, a cirkuszi látványossággá tett, néptáncos ihaj-csuhajkodás azonban mutatják, hogy nincs itt semmiféle világvége: úgy időben, mint térben, ez a mi, magyarok által lakott világ kellős közepe.”

Az előadásra este 8 órától kerül sor a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében.

Kimaradt?