Új mesterképzés a kolozsvári Sapientián

Filmtudományi mesterképzés beindítására kapott akkreditációt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári, Természettudományi és Művészeti Kara. A 2015-2016-os tanévben 9 tandíjmentes és 6 fizetős helyre várják azokat, akik a filmművészet, animáció, operatőri vagy akár hangmérnöki szakma iránt érdeklődnek.

Tonk Márton dékán (képünkön középen), Pethő Ágnes tanszékvezető és Lakatos Róbert tanszékvezető-helyettes a decemberben akkreditációt kapott új mesterképző szakról számoltak be szerdai sajtótájékoztatójukon. A filmtudományi mesterire azért volt nagy szükség, mert az alapképzést elvégző fiatal filmeseknek semmilyen lehetőségük nem volt, hogy a bolognai rendszer által felállított 3+2 év második részét Romániában, magyar nyelven végezzék el.  „A 25 helyes alapképzés mellett soknak tűnhet ez a 15 hely a mesterin, de szükség is van rá, mert felgyűlt azoknak a fiataloknak a száma, akik ezen a területen szeretnék elmélyíteni ismereteiket, de nincs lehetőségük külföldön tanulni tovább” – mondta Pethő Ágnes.

A 2015-2016-os tanévtől beinduló új mesteri képzés célja, hogy folytonosságot biztosítson a Filmművészet, fotóművészet, média szakon folyó alapképzésnek, és hogy több irányú továbblépésre is lehetőséget nyújtson. „Ugyanakkor más területekről is várunk jelentkezőket: a kommunikáció, képzőművészet stb. felől is jöhet bárki, aki kedvet és tehetséget érez magában a filmművészet iránt” – tette hozzá a tanszékvezető.

A Sapientia EMTE és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködésével létrehozott mesteri képzés a kortárs mozgóképkultúra legaktuálisabb kérdéseire helyezi a hangsúlyt. A képzést a két intézmény oktatói állománya biztosítja, és a diákoknak is számtalan lehetőségük nyílik majd az áthallgatásra, mondta Tonk Márton.

A filmes szakokat elvégzett fiatalok sokszor depresszív időszakokon mennek keresztül, mert az alapképzés után nehezen vagy egyáltalán nem jutnak a filmgyártás közelébe – vette át a szót Lakatos Róbert. Éppen ezért az új szak intézményes keretet nyújt majd arra is, hogy a fiatalok filmterveivel finanszírozási fórumoknál pályázzanak. Az ötlet nem egészen új, és működőképesnek bizonyul, ugyanis az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) már két projektet támogat, amelyet a Sapientiás tanárok és diákok együtt valósítanak meg: a Házsongárdban nyugvó nagyjainkról készülő sorozatot 3 millió, a Protestáns Teológia 120 évét dokumentáló munkát pedig 5,4 millió forinttal támogatja.

Mivel több nemzetközi finanszírozónak az a kikötése, hogy csak cégek pályázhatnak filmterveikkel, a Sapientia filmtudományi szakja is rövidesen bejegyezteti filmes vállalkozását, amely elsősorban a diákok projektjeivel foglalkozik majd, de nem zár ki más együttműködéseket sem.

Íme a beiratkozási feltételek a filmtudományi mesterképzőre:
A felvételi jegy összetétele:
- írásbeli vizsga megállapított tematika és bibliográfia alapján: 40%
- szóbeli vizsga: alapképzés alatt összeállított portfólió, valamint egy elméleti vagy gyakorlati projekt bemutatása, amit a mesterképzés alatt valósítana meg: 60%
Beiratkozási díj: 100 RON
A költség-hozzájárulás összege a 2015/2016-os tanévre: 2000 RON/év. 
Meghirdetett helyek száma: 9 tandíjmentes, 6 költség-hozzájárulásos.

Kimaradt?